Без общи мерки на ЕК срещу енергийната криза

08:48, 27 окт 21 / Свят 25 1743 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Енергийните министри на Европейския съюз не успяха да се разберат за конкретни общи мерки в отговор на високите цени на енергоресурсите и всяка държава ще преценява как да противодейства на кризата. Това стана ясно от изявление на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон сред извънредно заседание на министрите от Съвета на ЕС, състояло се във вторник в Люксембург.

По думите ѝ положението в отделните страни е различно - от гледна точка на състава на т. нар. енергиен микс, на данъчните ставки, на икономическата сила на обществата, което налага всяко правителство да преценява мерките самостоятелно.

Еврокомисията предложи преди две седмици набор от мерки като намаляване на данъците за бизнеса или подпомагате на най-уязвимите домакинства чрез ваучери или разсрочване на сметки, които според Симсон на този етап са достатъчни, предаде Mediapool. 

В същото време тя заяви, че ЕК е длъжна да ликвидира спекулациите на газовия пазар на ЕС, които според нея са главният източник на ръста на цените. По думите ѝ засега не се забелязват спекулации на пазара на въглеродните емисии, които се сочат като другата причина за поскъпването на електроенергията. Симсон съобщи още, че предстои ЕК да оцени дали да включи ядрената енергия в списъка на енергийни източници, подходящи за прехода към природосъобразна икономика. 

По време на заседанието българският енергиен министър Андрей Живков е предложил да се създаде временна европейска рамка за държавни помощи заради настоящата криза с цените на електроенергията. България се обявила още за създаване на европейски кризисен фонд, който да мобилизира финансови ресурси чрез продажба на допълнителни количества квоти за емисии парникови газове, освободени от резерва за пазарна стабилност, информират от пресцентъра на енергийното ведомство. Не се посочва обаче дали идеите са били приети.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама