Екип от специалисти влиза в „40 седмици – пътя на едно дете“

11:33, 25 окт 21 25 1549 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Първата дигитална поредица на ДНК и bTV - „40 седмици – пътя на едно дете“, спечели интереса на дамите в мрежата със своите вдъхновяващи истории и силни персонажи.

Мария, Ива, Рене и Екатерина – четирите жени, които са главни герои в документалната поредица, впечатляват със своя неподправен чар и спонтанни реакции, а коментарите в интернет по техен адрес не спират, съобщиха от ДНК.

Стартира първата онлайн поредица „40 седмици - пътят на едно дете“

Отскоро към тях се присъедини и екип от специалисти, който ги съветва за различните стадии на бременността, през които преминават и отговаря на всички техни въпроси. Първият от тях е д-р Венелин Иванов, акушер-гинеколог от УМБАЛ „Софиямед“, при който отива Катерина за своя плануван преглед. Тя е в 27-а гестационна седмица и вече усеща движенията на своето бебе. То е заченато чрез инвитро процедура и към момента е в седалищно предлежание. Това е относителна индикация за раждане чрез секцио:

Седалищно предлежание е положение на бебето, при което седалището е най-ниско разположената част в матката. Това е неправилно положение. Обикновено главата на бебето е най-ниско разположената част. Среща се около 4-5% от всички раждания. Има различни предразполагащи фактори (най-вече аномалии на матката, плацентата или плода), но при голяма част от случаите причината остава неизвестна. Диагнозата се поставя при ултразвуков преглед от акушер-гинеколог. Самата бременност протича нормално при седалищно предлежание и не трябва да се предприемат, каквито и да било опити за „обръщане” на бебето.  Това начинание може да бъде изключително опасно. Седалищното предлежание има отношение за вида и начина на родоразрешение. При него има риск както за майката, така и за плода. Затова в днешно време за предпочитане е раждане чрез цезарово сечение. Естествено има и изключения, те се определят от състоянието на майката и от състоянието на плода. Окончателното решение за начина на родоразрешение е уместно да се вземе към 36-37-а гестационна седмица“, коментира д-р Венелин Иванов.

Ромина Андонова е лицето на „40 седмици - пътят на едно дете"

Екатерина споделя притеснението си за евентуалната необходимост да роди секцио, но нейният ментор – Ромина Тасевска, бърза да я успокои, като ѝ казва, че тя самата е раждала и трите пъти секцио. „Не мисля, че има за какво да се притесняваш. Особено когато ти се налага, въобще не изпитваш някаква вина, защото знаеш, че лекарите, за да подходят по този начин, имат основателна причина. Възстановяването е с една идея по-трудно, но е въпрос на време. Аз много бързо имах и следващо секцио и пак не ми се отрази”, разказва своя личен опит Ромина.

Гледайте новият епизод от поредицата тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама