Джема Грозданова: България няма реална външна политика

23:45, 21 окт 21 / Избори 2в1 25 1786 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Не направихме така през последните години да има реална диверсификация на трасетата и източниците на газа и това е грешка. Ядрената енергия да се приеме за зелена е борба на няколко големи европейски държави. Като председател на комисията по външна политика много време и с много държави съм говорила за това как интерконекторната връзка България - Гърция е на прага на нейното завършване. Това се случваше преди 10 години, а тя все още не е реализирана. И чакам с огромно нетърпение дали това ще се случи скоро. Това заяви Джема Грозданова водач на 25 МИР София на „Национално обединение на десницата“ и международен секретар на Републиканци за България в ефира на БНТ.

Според Джема Грозданова управляващите в България не искат диверсификация, а по-скоро да бъдат продължени доставките на газ от Русия на по-високи цени, защото има интерес. Грозданова посочи, че това го правят партии, които са зависими от Русия, дори партия ГЕРБ.

„В съвременния свят разликата между левите и десните партии се определя във външната и финансовата политика. Смятам, че има партии зависими от това“, коментира тя. 

Цветанов: В последните 15 години на високо ниво се прокарват руски интереси

На въпрос как ще коментира позицията на България по оста Вашингтон-Москва и успяваме ли да балансираме във външната политика, Джема Грозданова заяви: „Не до колко успяваме да балансираме, а дали запазваме достойнството на държавата ни. Можем да водим двустранна външна политика с Москва, както и с Вашингтон на т.нар. равна основа. Винаги съм работила затова и смятам, че това е необходимо. Както човек, така и държавата трябва да запази достойнството и позициите такива каквито са правилни според нас,  а не да се водим по една или по друга ос“.

По думите й в последните шест месеца служебният кабинет по-скоро не успява да балансира в тази позиция. „В момента няма реална външна политика. Държавата ни е в доста сериозна изолация дори в ЕС, основно заради проблема с ветото към Република Северна Македония и Република Албания“, даде за пример тя.

„Към днешна дата ние нямаме полезен ход, защото направихме достатъчно в последната една година да объркаме много нашите събеседници от ЕС, дори от Вашингтон. Не проявихме проактивния подход в обяснението си защо в последната година се наложи налагането на това вето върху преговорната рамка на двете държави. Проблемът е, че времевият прозорец се затваря много скоро. Във френското председателство догодина този въпрос няма да бъде обсъждан и смятам, че една дясна партия и едно дясно управление би следвало да подкрепя разширяването - трябва да сме прагматични“, подчерта Джема Грозданова.

„За последния възможен момент, в който нещо трябва да се случи на Европейския съвет на 8 декември – до тогава ще имаме, надявам се, редовен парламент, сигурна съм, че един анекс към Договора за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония може да се подпише, който новият състав на парламента да се опита да ратифицира. Оттам нататък на Съвета би могло да се получи решение в полза на разширяването“, каза международният секретар на Републиканци за България.

„Няколко условия трябва да бъдат спазени от Северна Македония затова, че цялото й име ще се изписва и изговаря на всички международни форуми и организации - това става чрез нота до ООН. Трябва да се спре с исканията за македонско малцинство в България – това е категорично, и да се коригират  някои исторически факти в техните учебници. Това е достатъчно, за да се направи крачка напред“, каза тя, цитирана от пресцентъра на партията. 

По повод ковидкризата и въвеждането на зеления сертификат, Грозданова подчерта, че най-важното е да има устойчиви решения, които да не водят до загуба на доверие.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама