Удължават срока на зеления сертификат за преболедувалите

11:29, 21 окт 21 25 2806 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Удължават срока на зеления сертификатат при преболедуване от 6 на 12 месеца. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг. До края на деня ще бъде пусната заповед с новите промени. 

Здравните власти са се допитали до експертния съвет по Инфекциозни болести, епидемиология и имунология и до експертния съвет по Клинична имунология и епидемиология дали могат да удължат сертификатите. Вече са получили две становища, според които срокът може да бъде удължен. От клинична имунология все още не са представили официално становище. 

Коронавирусът у нас: Зелените сертификати влязоха в сила

Стана ясно още, че зеленият сертификат ще се издава и след поставяне на първа доза от ваксина срещу COVID-19. Документът ще е валиден в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. С него ще могат да се посещават кина, театри, молове и пр. 

Здравните власти решиха и до неделя при проверка от структурите на РЗИ на закритите обществени места при установяване на нарушения да се издават само предписания, но не и глоби. От понеделник обаче вече ще се налагат и санкции. 

Министър Кацаров обяви и че ще предоставят безплатни антигенни тестове за служителите, които нямат зелен сертификат. За държавната и общинската администрация, главно за хората, които работят на гишета и обслужват директно гражданите, също ще се изисква отрицателен PCR или антигенен тест, преболедуване или ваксинация, за да се създадт условия за чиста среда.

Защо антителата не са достатъчни за зелен сертификат?

Здравният министър подчерта, че тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории в страната от РЗИ, чрез обвързване на договор, в който ще бъде записана пределна цена за вземането на пробата. Тя не е договорена още, но ще стане ясна в рамките на деня.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама