ЕС е изнесъл над 1 млрд. ваксини срещу COVID-19

14:14, 18 окт 21 25 2078 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Постигнахме важен етап в доставката на ваксини срещу COVID-19 за света. През последните десет месеца Европейският съюз е изнесъл над 1 милиард дози ваксини в световен мащаб. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в свое изявление относно износа на ваксини, съобщиха от ЕК. 

Новите мерки: На този етап вечерен час и локдаун не се налагат

Произведените в ЕС ваксини са доставени до над 150 държави на всички континенти – от Япония до Турция, от Обединеното кралство до Нова Зеландия, от Южна Африка до Бразилия.

„Доставихме около 87 милиона дози на държавите с ниски и средни доходи чрез COVAX. Става ясно, че Европейският съюз е най-големият износител на ваксини срещу COVID-19. Винаги сме споделяли ваксините си справедливо с останалата част на света. Изнасяхме толкова, колкото и доставихме на гражданите на ЕС. Всъщност всяка втора ваксина, произведена в Европа, се изнася“, посочи тя. 

СБЛЪСЪК: Трябва ли неваксинираните да си плащат ковид лечението?

„Успоредно с това ЕС даде възможност за ваксиниране на нашите граждани. Повече от 75% от възрастните в ЕС вече са напълно ваксинирани. Но ние останахме отворени за света от самото начало и продължихме да изнасяме, дори когато ваксините бяха оскъдни у дома. Защото знаехме, че ще се справим с COVID-19 само ако се борим навсякъде. И ще направим повече. Заедно с президента Байдън се стремим до следващата година да постигнем равнище на ваксинация от 70% в световен мащаб. Програмата на ЕС и САЩ за борба с глобалната пандемия ще ни помогне да постигнем това. Европейският съюз изпълнява своята роля“, изтъкна още Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза още, че през следващите месеци ЕС ще дари най-малко 500 милиона дози на най-уязвимите държави. По думите ѝ и други държави трябва също да работят усилено. „Работя в тясно сътрудничество с министър-председателя Драги и президента Байдън, за да вдъхновя лидерите на Г-20 на срещата на върха в Рим следващата седмица за тази амбициозна цел: Да победим световната пандемия“, посочи председателят на ЕК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама