Цветанов: Парламентаризмът може да гарантира просперитета на държавата

15:19, 17 окт 21 / Избори 2в1 25 1395 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Обединението между партиите КОД и Републиканци за България дава възможност по-силно да бъде чут десният глас - искаме да има лустрация, искаме да има икономика, правила и свобода на медиите. Това каза пред БНТ Цветан Цветанов, водач на листите на Национално обединение на десницата във Великотърновския и Благоевградския избирателен район, съобщиха от партията.

По думите на Цветанов Национално обединение на десницата е за семейните ценности (традиционно семейство между мъж и жена), за образование, което дава по-добра перспектива за хората и икономиката, създаваща добри условия за бизнеса.

Дясната политика винаги дава повече възможности за икономика и просперитет. Това, което искаме, е да не бъде размивана политическата координатна система ляво-дясно. Ние сме в дясното и всички, които казват, че са десни, нека се присъединят към Националното обединение на десницата. Защото това е автентичното дясно. И Петър Москов, и аз в действията си сме показали, че сме такива – през всичките години сме доказвали, че имаме този път“.

Горан Благоев е кандидатът за президент на Цветанов и Москов

Като пример Цветанов даде 2010 г., когато като вицепремиер и министър на вътрешните работи, той, заедно с екипа си, предаде на Комисията по досиетата над 1 милион информационни единици на бившата ДС, съхранявани дотогава в архива на МВР. „Тогава казваха: „Защо ровите в нещо, което вече е старо и забравено?“, но се оказа, че хората имаха необходимост да прочетат тази страница, за да бъде затворена тази тема“.

По думите на Цветанов няма изненада в дясното обединение на партиите КОД и Републиканци за България, защото ценностно и идеологически двете формации си партнират и съвпадат, което е видно и от посланията им в предходните две предизборни кампании. „Тази платформа е с голяма перспектива“, убеден е председателят на Републиканци за България.

Той изрази мнение, че в една правова държава е важно да има правила и те да важат еднакво за всички. „Дали тези, които искат да въведат нов модел на управление, ще се придържат към правовия ред и правовата държава“, попита Цветанов. Национално обединение на десницата може да бъде алтернатива на тези, които говорят, че няма ляво и дясно, категоричен е той.

Ние няма да залагаме на модела, който наблюдавахме в 45-ия и 46-ия парламент, защото това беше пример за отрицание и противопоставяне. Видяхме невъзможност да се води диалог, да се говори за политики по важните национални приоритети. Това, което предлагаме ние, е нашата консервативно дясна платформа с ясни правила“, каза Цветанов.

По повод настоящата икономическа ситуация в страната той коментира: „Днес някой излиза и казва „събираемостта е много по-голяма“. Но не отчита, че това е на база инфлационния процес, който има в страната. Защото, ако токът е струвал 100 лв. преди една година, тогава ДДС е бил 20 лв., но ако сега той е над 500 лв., ДДС е на 100 лв. Приходната част в бюджета расте, но това по никакъв начин не прави българските граждани по-богати. Най-потърпевш от всичко това е потребителят. Никой не дава механизъм как ще бъдат компенсирани хората и визия как ще бъдат очертани стратегическите ни решения в енергетиката“.

Националното обединение на десницата има един от най-качествените енергийни експерти – Христо Казанджиев, който е и част от листите в 24 и 25 МИР, припомни Цветанов и изрази надежда хората да гласуват за личности, които могат да дадат правилните решения и да говорят експертно, а не популистки.

По повод кризата в енергетиката и цената на тока Цветанов обясни: „От Националното обединение на десницата казваме, че трябва да се защити националният интерес и въглищните ни централи и мини да работят до 2050 година, защото в момента България не е готова за тази трансформация. Много добре е, че парите, които ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост, над 37% от тези 13 милиарда, ще са за трансформация в енергетиката, но България пропусна много време – може би две десетилетия, за да можем да сме готови и да търсим друг възможен вариант за този микс, формиращ ценообразуването в енергийния сектор“.

Политическата нестабилност веднага генерира напрежение във всички останали отрасли в обществения живот, а парламентаризмът е този, който може да гарантира сигурността и просперитета на държавата, убеден е още Цветанов.  „Нека да отидем и упражним конституционното си право на глас, защото високата избирателна активност е най-силната превенция срещу купения и контролиран вот“, призова той.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама