ДБ обжалва с електронен подпис отхвърлената заради електронен подпис листа

09:56, 17 окт 21 / Избори 2в1 25 1487 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

„Демократична България“ внесе жалба в Административен съд – Стара Загора срещу отказа на Районната избирателна комисия (РИК) да регистрира листата ѝ за парламентарните избори на 14 ноември. Жалбата е подписана с квалифициран електронен подпис (КЕП).

В жалбата са посочени редица неверни твърдения в акта на РИК, както и редица незаконни действия. Добавени са и нови детайли по действията на членовете на РИК в Стара Загора на 12 октомври, съобщават от партията.

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС опитаха, но не посмяха да ни спрат от участие в изборите

Водачът на листата и преподавател по конституционно право Атанас Славов и Магдалена Овчарова от „Демократична България“ са предоставили всички необходими документи на хартиен носител и флаш памет в 16.15 часа във вторник (12 октомври) – 45 минути преди изтичането на крайния срок. В решението на РИК се твърди, че флаш паметта е била донесена едва в 18.02 ч.

В жалбата до съда се оспорва твърдението, че паметта е донесена след изтичане на срока. И в решението на ЦИК от 14 октомври също се уточнява, че флаш паметта е била предоставена и е била отворена, за да се установи какви документи са представени. Освен в 16.15 ч., флаш паметта е била отваряна втори път и от члена на РИК Станка Хърсева.

Всички документи (на хартиен и на технически носител) са били представени в срок в РИК. Констатацията, че електронните документи са изпратени по електронната поща след 17.00 часа е неправилна, защото електронните документи са били представени в РИК на технически носител в 16.15 ч., т.е. в законоустановния срок“, се казва в жалбата.

Цветозар Томов: Отказът на ЦИК да регистрира листа в Стара Загора е абсурден

Освен това се посочва, че забележката в документите за дадени на Атанас Славов устни указания (да завери с „Вярно с оригинала“) е била подписана единствено от Станка Хърсева, без да се посочи дата и час. Подпис на Славов няма. „Съответно посочената забележка не съставлява доказателство, че г-н Славов е запознат със съдържанието на тези указания“, се казва в жалбата на „Демократична България“.

В жалбата се посочва още, че РИК е нарушил правилата, като е върнала флаш паметта на Магдалена Овчарова при положение, че трябва да я задържи и съхранява. Това се потвърждава и от протокола на заседанието: „Тази флашка беше отворена, бяха проверени цифровите сертификати и няколко човека ги видяха, след което в цялата суматоха дали ще се признава електронния подпис или не, беше върната не на представителя, който нали, а на придружаващия“.

В жалбата са посочени и нарушенията на всички закони и регламенти, които се отнасят за използването и валидността на квалифицирания електронен подпис.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Асен 16:29, 17 окт 21

Никой не му е до проблемите на ДБ, създадени от тяхното по принцип незнание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама