Лъв в зоопарк почина от Covid-19

18:35, 17 окт 21 25 2943 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

13-годишен африкански лъв от зоопарка в Хонолулу, САЩ, почина от коронавирус. Животното си е отишло на 11 октомври, а новината за кончината му бе обявена едва в петък.

Лъвът на име Екунду е бил заразен с коронавирус, вероятно от посетител.

Екунду и приятелката му - 12-годишна женска на име Мокси, са първите животни, показали признаци на заболяване на горните дихателни пътища, като са кашляли много.

Резултатите и на двата лъва са се оказали положителни за SARS-CoV-2, но данните от тестовете са излезли едва след като мъжкото животно е починало. Екунду е починал точно една седмица след първоначалните признаци на заболяването.

Ветеринарният лекар от зоологическата градина Джил Йошицедо каза, че „макар повечето инфекции с SARS-CoV-2 при големи не-домашни котки да преминават леко и се повлияват добре от палиативни грижи, то Екунду вероятно се е заразил с тежка форма на Covid, при която е развил тежка пневмония с летален изход“.

Симптомите на неговата партньорка Moxy намаляват бързо и се очаква тя да се възстанови напълно.

Екунду е роден на 2 ноември 2007 г. и идва в зоопарка в Хонолулу през 2010 г.

Към момента все още не е ясно как са се заразили животните. Всички служители, които са в близък контакт с лъвовете, са били ваксинирани, а впоследствие са дали и отрицателни проби за вируса. Ръководството на зоопарка призова посетителите да носят маски, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама