Стартира предизборната кампания

07:30, 15 окт 21 / Избори 2в1 25 1360 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Стартира предизборната кампания. На 14 ноември за първи път в 30-годишната демократична история на България ще съвпаднат вотът за президент и вицепрезидент и парламентарните избори. 

До поредния вот за Народно събрание се стигна, след като последните две претърпяха пълен провал и не успяха да излъчат редовно правителство. Така за трети път тази година ще гласуваме за парламент. Президентските избори са редовни. 

Кампанията и за двата вида избори ще продължи 29 дни и ще приключи в полунощ на 12 ноември. 

Предизборната кампания се води на български език. Агитацията на работното място е забранена, както и ползването на държавно или общинско имущество за целите на кампаниите. Забранено е разпространението на анонимни агитационни материали и такива, които накърняват добрите нрави, честта и достойнството на кандидатите за депутати. Сключените договори в предизборната кампания медиите публикуват на сайтовете си. Агитацията е забранена в деня за размисъл, както и в самия ден на изборите.

Facebook и социалните платформи не попадат в регулацията и компетенциите за произнасяне или установяване на нарушения. Законът забранява използването на агитационни материали, които съдържат гербa или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци и изображения.

Заради извънредната епидемична обстановка в предизборната кампания не са позволени събиранията на големи групи от хора на едно място. 

Как ще гласуваме?

Ще гласуваме на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали гласуваме за двата вида избори или само за единия.

Поради това, че изборите са 2в1 трябва да знаем, че когато гласуваме едновременно за независими кандидати за държавен глава и вицепрезидент и народни представители, трябва да изберем две числа - с едното гласуваме за президентска двойка, а с другото за партия, която искаме да влезе в парламента. А когато гласуваме за кандидатска двойка, издигната от партия, числото е едно и също.

И в двата случая числата ще се отбелязват на две отделни страници при машинен вот и в две отделни бюлетини, ако гласуването е на хартия. 

Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

Президентски избори

В надпреварата за президентския пост влизат 9 двойки независими кандидати за президент и вицепрезидент и 14 издигнати от партии и коалиции. Ето и списъка на номерата, с които влизат в битката за „Дондуков“2. 

Победителят в президентските избори се определя, когато една от двойките събере повече от половината действителни гласове на повече от половината избиратели с право на глас. С други думи, когато някои от претендентите получат повече от 50% от вота на всички избиратели, тогава не се правят нови избори.

Но ако не се съберат повече от половината гласове, двойките кандидати с най-голям брой получени действителни гласове участват в балотаж, който се провежда 7 дни след редовните избори (в този случай това се пада на 21 ноември). През този втори тур вече ще избираме само между две имена в бюлетината. 

Парламентарни избори

За място в парламента се борят 27 партии и коалиции, които ще търсят подкрепата на 6 711 048 души с право на глас по данни на ГД „ГРАО“ към МРРБ.  Тук може да видите пълния списък на номерата, с които ще се явят на изборите.

На 14 ноември избираме 240 народни представители в бъдещото 47-о Народно събрание. Депутатите, които ще влязат в парламента трябва да преминат 4% бариера на гласоподавателите. Тя се изчислява на база получените действителни гласове, като от тях се извадят гласовете на независимите кандидати и бюлетините, на които е отбелязано „Не подкрепям никого“.

В изборите за Народно събрания България е разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР). Като на сайта на съответната районна избирателна комисия (РИК), всеки избирател може да провери регистрираните листи и имената на кандидатите за депутати.

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама