„Демократична България“ може да остане без листи в 8 области

18:00, 14 окт 21 / Избори 2в1 25 2128 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Демократична България“ е застрашена от участие в изборите за 47-ото Народно събрание. Причината е, че Централната избирателна комисия вече отказа регистрацията на листите им с кандидат-депутати в Стара Загора заради електронни подписи.  

Днес от Комисията потвърдиха решението на Районната избирателна комисия в Стара Загора да откаже регистрацията на листата там. А от обединението алармираха, че има опасност да бъде преразгледана регистрацията на листите им в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис.

Те нарекоха този акт „посегателство над демокрацията“ и обявиха, че ще търсят „възстановяването на справедливостта в съда“. „Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим“, обявиха от обединението. „Призоваваме всички демократи в България да не допуснат опорочаването на парламентарните избори! Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията“, посочиха още от ДБ. 

Отговорът на ЦИК

От ЦИК обаче отрекоха регистрацията на ДБ да е застрашена в още 7 избирателни района. Комисията е решила да потвърди постановеното от РИК само за Стара Загора. 

Не говорим за това дали в XXI век може да се използва електронен подпис, говорим за това дали Изборният кодекс не е отделен закон“, коментира зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. По думите й са дадени указания на представителя на ДБ да завери документите вярно с оригинала, но той е отказал. 

Проверява се има ли други районни комисии, в които документите са подадени с електронен подпис. ЦИК ще вземе решение след като се запознае с преписките. Съгласно Изборния кодекс единственият вариант, в който се използва електронен подпис е подписването на избирател, подкрепящ партия или коалиция, обясни Матева, цитирана от БГНЕС. Изискването за регистрация на листите е документите да бъдат подписани от представляващи партиите.

Политически престрелки

ЦИК и мнозинството на ГЕРБ и ДПС в нея правят опит служебно да елиминират „Демократична България“ от участие в голяма част от многомандатните избирателни райони за изборите на 14 ноември“, заяви Христо Иванов. „Защото ние сме техния проблем. Защото ние сме политическата сила, която най-ясно и последователно казва на ГЕРБ и ДПС: „Няма да участвате във властта. Вие сте носителите на корупционния вирус, вие сте тези, които дърпате България назад във времето“, подчерта той.

От ГЕРБ определиха твърденията на Христо Иванов като спекулативни. Всякакви опити от страна на Да, България” да се вмени каквато и да било вина на ГЕРБ за решението на ЦИК да откаже регистрация на листата им в Стара Загора, са несъстоятелни. ГЕРБ няма мнозинство в ЦИК. Напомняме, че този състав на ЦИК беше назначен от президента Румен Радев и в него доминират партиите на протеста, а ГЕРБ е в абсолютно малцинство. В заключение заявяваме, че ГЕРБ никога не би си позволила да саботира регистрацита на коалиция, в която участва сестринска партия от семейството на ЕНП”, заявиха от партията в позиция до медиите. 

Предисторията

Казусът с документите на коалицията в Стара Загора възникна, защото Христо Иванов и Атанас Атанасов не са се подписали ръчно, а с електронен подпис. Атанас Славов и Магдалена Овчарова ги занесли в РИК-Стара Загора в 16.15 часа на 12 октомври - малко преди крайния срок, който беше 17.00 часа на същия ден. В РИК отказват да ги приемат с мотив електронните подписи. След това изисканите документи са изпратени от електронна поща на Надежда Йорданова – юрист на ДБ и кандидат-депутат. От коалицията са представили и флаш памет с качени документи. От РИК обаче отново им отказват – този път с мотива, че електронният адрес, от който пристигат документите, не е сред официалните посочените от коалицията. Накрая отсъждат, че ДБ няма валидно подписано предложение за регистрация и отказват такава. 

От обединението веднага внасят жалба в ЦИК, която служи като по-горна инстанция за обжалване на решения на районните комисии. От коалицията твърдят, че са представили преди изтичането на крайния срок за регистрация всички необходими документи на хартия и на флаш памет. Разполагат и с видеозапис, според който членове на РИК са отворили паметта и са свалили качените на нея файлове. Според десните изборните чиновници са направили нарушения, докато са боравили с електронните документи и техническия носител. Те твърдят, че РИК-Стара Загора не спазва законовите изисквания за боравене с електронен подпис.

Обединението ще може да обжалва решението на ЦИК пред Върховния административен съд в тридневен срок. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама