Стоилов: Шефът на СГС няма българско гражданство

14:54, 14 окт 21 / Политика 25 2706 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Шефът на Софийски градски съд Алексей Трифонов няма българско гражданство. Това съобщи министърът на правосъдието Янаки Стоилов преди днешното заседание на пленума на ВСС. Той е изпратил до Съдийската колегия данни за противоречие относно гражданството на Трифонов.

Министърът допълни, че при пресъставянето на акта за раждане на Трифонов не са били установени основания за придобиване на българско гражданство. „Не е посочено основание за създаването. Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство“, коментира Стоилов и допълни, че очаква Съдийската колегия да се произнесе по случая.

По повод оспорването на конкурсната процедура за назначаването на Трифонов за председател на съда, Върховният административен съд е постановил, че той притежава българско гражданство. По делото тогава беше представена справка от Руската федерация, че Трифонов не е руски гражданин. Той е роден в град Курск.

Съдът няма право да установява гражданство“, обясни обаче министърът, цитиран от БТА Offnews.bg. „Има известно противоречие между това, което се съдържа в масивите за населението, и това, което е постановил съдът“, каза Стоилов.

Според Закона за съдебната власт за съдия, прокурор или следовател може да се назначи лице, притежаващо само българско гражданство.

От Георги Чолаков зависи

От председателстващия Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Георги Чолаков ще зависи дали казуса с гражданството на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов ще бъде обсъден на заседание на Колегията. Това стана ясно от думите на представляващия Съвета Боян Магдалинчев.

Магдалинчев отказа да коментира по същество какви биха били последиците, ако се окаже, че Алексей Трифонов, който беше избран през ноември 2018 година за председател на Градския съд, не отговаря на изискването да е български гражданин. „Принципното положение в административното право е - некомпетентен орган, който издава актове - те са нищожни поради липса на компетентност. Но не настъпва автоматично – тоест нищожността на актовете трябва да бъде оспорена по съдебен ред, говорим за административни актове“, посочи той, цитиран от БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама