ВСС отказа да се занимава с имуществото на Бюрото по защита 

11:35, 14 окт 21 / Политика 25 1645 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Висшият съдебен съвет отказа да се занимава с имуществото на Бюрото по защита на свидетели. Според представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев структурата не е първостепенен разпоредител със средства. Така, използването на парите, сградите и колите се определя от главния прокурор или от министъра на правосъдието, в зависимост от ведомството, което му е принципал, предаде Нова телевизия. 

А правосъдният министър Янаки Стоилов определи като „юридически неоснователно“ искането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд за противоконституционност на разпоредбата от Закона за защита на свидетели и прехвърлянето на имуществото на Бюрото по защита на Министерството на правосъдието. 

Според него както преди имуществото е било предоставено от Министерството на правосъдието на прокуратурата, така и сега трябва да премине обратния процес. Стоилов обясни, че значителен размер от имуществото на Бюрото е преминало към прокуратурата до влизането в сила на промените в закона, пише bTV. 

Припомняме, че вчера обвинител №1 каза, че КС вече е образувал дело.  Иван Гешев смята, че е нарушен и принципът на разделение на властите, тъй като законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни правомощия на изпълнителната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:38, 15 окт 21

Подлога на Герб трябва да бъде изхвърлен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама