ЕК предлага мерки срещу високите цени на тока

18:09, 13 окт 21 / Свят 25 1851 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската комисия предложи поредица от мерки за справяне с високите цени на електроенергията, които държавите членки могат да въведат, за да подпомогнат най-уязвимите домакинства. Комисията призова членките на ЕС да подпомогнат както домакинствата, така и предприятията.

Държавата подготвя мерки срещу шоковото поскъпване на тока

Сред предложените мерки са: въвеждането на ваучери, частично плащане на сметки или временни отсрочки за плащането на сметки. Брюксел смята и че трябва да се осигурят временни целеви намаления на данъчните ставки за уязвимите домакинства. А за фирмите се предвижда вариант за предоставяне на държавна помощ.

Според ЕК трябва да се усилят и международните действия свързани с енергетиката, за да се гарантира прозрачност, ликвидност и гъвкавост на международните пазари. Комисията предлага на държавите да следят и за неконкурентно поведение на енергийния пазар, както и да улеснят достъпа до закупуване на енергия от възобновяеми източници. Оттам посочват още, че трябва да има по-широк достъп до споразуменията за закупуване на електроенергия от възобновяеми източници. Те настояват и за подкрепа чрез съпътстващи мерки.

Избори под „високо напрежение“: Кой е виновен за скока на тока?

ЕК счита, че преходът към чиста енергия е най-добрата гаранция срещу ценови шокове в бъдеще и трябва да бъде ускорен. Според Комисията сегашната криза насочи вниманието и към значението на съхранението за функционирането на газовия пазар в ЕС.

Понастоящем ЕС разполага с капацитет за съхранение за над 20% от годишното потребление на газ, но не всички държави разполагат със съоръжения за съхранение и тяхното използване и задълженията за тяхното поддържане се различават.

Предложенията на Брюксел ще бъдат обсъждани в понеделник от енергийните министри в Евросъюза, а в края на другата седмица и от европейските лидери.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама