Трифонов обяви при какви условия ИТН ще влезе в коалиция

17:03, 13 окт 21 / Политика 25 1987 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Отсега да е ясно - „Има такъв народ“ може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване. Защото България е там, където има и само един българин, и защото всеки има право на глас. Това написа лидерът на партията Слави Трифонов във Facebook.

Той коментира и преброяването, „мъртвите души“ в избирателните списъци и гласуването в чужбина. По думите му междинните резултати от националното преброяване са изключително тревожни.

Пак броим диви зайци, този път (почти) електронно

„Преброили са се 5 658 000 души или около 82% от населението, според информацията на НСИ. Тоест, с достатъчна точност може да предположим, че цялото население на България е около 6,7 млн.души. Сега ще ви кажа, че при последното преброяване от 2011 г. населението на България беше 7 364 570 души. Това означава, че за 10 години България се е „стопила“ с близо 700 хиляди души! Това пък означава, че всяка година България се „стопява“ с един град като Велико Търново! Истината е, че през тези 10 години отрицателният естествен прираст и външната миграция са добили застрашителни размери за нас, като нация. А това е ужасно“, посочи той. 

Трифонов обръща внимание и на това, че за изборите на 14 ноември с право на глас са 6 708 189 български граждани, както обяви ЦИК, а според данни на НСИ  цялото население на България е около 6,7 млн. души. „Какво излиза? Броят на цялото население на България е равен на броя на хората с право на глас. Как става тоя номер? Явно, без да знаем, избирателни права са добили и всички над 1 милион непълнолетни българи у нас - децата в училище, децата в яслите и детските градини, бебетата вкъщи. Даже и чуждите граждани са добили избирателни права“, разсъждава той. Според него големият брой гласоподаватели се дължи на неактуализираните от години избирателни списъци и на наличието на т.нар. „мъртви души в тях. 

Преброители ще анкетират контролно 14 000 жилища

Със сигурност обаче огромната част от т.нар. „мъртви души“ са си съвсем реални хора. Това са българи, които от години живеят и работят в чужбина - дали в Испания, дали в Германия, дали в Турция, дали в САЩ, но имат постоянен адрес в България и фигурират в избирателните списъци в страната. Със сигурност българите с избирателни права в чужбина са над 1 милион. Но години наред българските политици правеха всичко възможно да ограничат гласуването на тези наши сънародници зад граница“, коментира лидерът на ИТН. 

По думите му е невъзможно над 1 милион българи в чужбина да упражнят конституционното си право на глас в 400, в 700 или в 800 секции зад граница. „Въобще, на всеки български гражданин трябва да му бъде осигурена възможността да гласува. Само така ще имаме по-честни избори с обективна избирателна активност и избори с по-голяма представителност. Затова, отсега да е ясно - „Има такъв народ“ може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване“, изтъкна Трифонов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:00, 14 окт 21

Да се преброят от ИТН дали ще имат за една маса хора народа гласува за тях а те простаците нищо не направиха

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама