В ново държавно предприятие ще работят миньорите от Маришкия басейн

16:00, 13 окт 21 25 1645 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Държавно предприятие „Конверсия на въглищните региони“ ще извършва рекултивацията на старите рудници след спирането на тяхната работа, като в него ще работят работници и служители от Маришкия басейн. Мярката ще влезе в Плана за възстановяване и беше обявена след разговори между властта и синдикатите.

1,7 млрд. лева от общо 2,4 млрд. лева от Фонда за справедлив преход ще бъдат инвестирани в региона, като „именно с тези средства ще бъдат създадени нови устойчиви работни места с достойни доходи“, обяви вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов, цитиран от bTV.

Той подчерта, че рекултивацията ще отвори много работни места, като с труда на бившите миньори ще се създадат условия за идване на нови инвеститори и разгръщане на нови производства.

Правителството ще се бори индикативната дата за затваряне на въглищните централи да бъде 2040 г. Пеканов отбеляза, че изискване на ЕК е да се посочи времева рамка, която след това да бъде финализирана от следващите кабинет и Народното събрание.

Пеканов обърна внимание, че предишните управляващи не са имали никакви действия по въпроса, „защото темата е трудна“, а сега трябва да се гарантира, че ще бъдат получени парите от Европа. „В Националния план за енергетика и климат има два липсващи момента – плавният преход към безвъглеродна икономика и въпросът за ядрената енергетика. Тези два въпроса са свързани – когато вадим базова мощност, трябва да я заместим с друга“, подчерта и енергийният министър Андрей Живков.

Какво мислят синдикатите

Днешният протест под прозорците на властта вероятно ще се повтори скоро, защото следващият парламент и редовното правителство може да ревизират договореното днес със служебния кабинет“, отбеляза Пламен Димитров от КНСБ. По думите му има важни въпроси, по които тепърва трябва да има развитие, като това България да поиска замразяване на цените на емисиите. Освен това, трябва да се търси финансиране за внедряване на технологии за улавяне и използване на въглеродния диоксид в Маришкия басейн.

Тръгвам си по-малко песимист, отколкото влязох в тази сграда“, каза и Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.

Протестен митинг на миньори в центъра на София

За национален протестен митинг в София се събраха стотици миньори от комплекса „Марица Изток“. Демонстрацията бе под наслов „В защита на енергийната независимост на България“ и беше организирана от КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“.

Синдикалистите искат решение за бъдещето на въглищния сектор в страната, не само за „Мини Марица Изток“ – цели три района са засегнати от този проблем. Те прогнозират тежка зима и предупреждават, че при евентуална енергийна криза може да се стигне и до социална криза. Искат и закриването на работни места в страната да бъде съчетано с устойчива алтернативна заетост в засегнатите райони.

„Нашето основно настояване е, че, за да се изкара зимата при тези цени на електроенергията, следва да се наложи задължително мораториум върху цените на емисии. Настояваме, че водената в момента политика от Брюксел и от нашето правителство с козируването не е най-правилната“, казват те.

„Тук сме днес, за да запазим енергийното сърце на България, защото до момента страната ни оцелява енергийно да бъде независима, точно благодарение на този комплекс „Марица Изток“ – добиваме наше национално богатство, което е с най-ниска себестойност и затова произвежданата ел. енергия е с най-добрата за България цена“, заявиха протестиращи пред БНР.

Участниците внесоха при служебния премиер Стефан Янев протестна декларация и подписка от над 100 000 души в защита на комплекса „Марица Изток“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама