Премиите на параолимпийците се увеличават от 20 на 64%

11:00, 13 окт 21 / Спорт 25 1658 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Премията за параолимпийско злато се увеличава от 20 на 64%, каквато е за призьорите на световни и европейски първенства.

Спортният министър Андрей Кузманов се ангажира с промяна на Наредбата веднага след края на параолимпийските игри в Токио. Повишеният размер на наградите на спортистите ще доведе и до увеличение на тези на треньорите и длъжностните лица, ангажирани с подготовката на атлетите.

В средата на септември Християн Стоянов и Ружди Ружди повдигнаха темата за премиите при медали от параолимпийски игри, които са нищожни в сравнение със сумите, които получават призьорите от олимпийските игри. Докато сребърен медалист от олимпийски игри получава 200 000 лв., за Стоянов и Ружди са отредени по едва 16% от тази сума, или 32 000 лв. Поправката в наредбата, която влиза в сила от 2022 г., означава, че медалистите ни параолимпийските игри в Токио няма да получат повече от тези първоначално предвидени 32 000 лв, припомня bTV.

Християн Стоянов донесе втори медал на България от параолимийските игри

Променихме една недомислица с параолимпийците

„Смятам, че променихме една недомислица. Не може за медал от световно първенство премията да е 60%, а за Параолимпийски игри да е 20%. Игрите са върхът в кариерата на всеки един спортист“, коментира министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов пред „Нова нюз“.

„Не виждам никаква логика в това, ако даден спортист се класира за най-големия форум да бъде премиран с по-малко, отколкото за световно първенство. Нашите параолимпийци искаха справедливо оценяване на техните резултати. С екипа ми разгледахме възможностите и направихме промени в Наредбата като изравнихме процента за награждаване. Така осигурихме три пъти по-голямо увеличение“, обясни спортният министър.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама