Ето първите пет заглавия от селекцията на „Киномания“

20:10, 11 окт 21 / Култура 25 1985 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Първите пет заглавия от селекцията на „Киномания“ вече са ясни и са повече от обещаващи. Почти всички са наградени от големите кинофестивали, провели се до края на септември тази година.

„Белфаст“ на Кенет Брана, отличен с престижната Награда на публиката в Торонто, е едно от ярките заглавия, което влиза в селекцията на „Киномания“. Заснет в черно-бяло, филмът е смятан за най-личния и въздействащ в творчеството на Брана, отразяващ до голяма степен собственото му детство. Действието ни пренася в Северна Ирландия в края на 60-те години, където младият Бъди се сблъсква с борбите на работническата класа, мащабните културни промени и сектантско насилие. В главните роли на вълнуващата история се превъплъщават Джейми Дорнън и Джуди Денч.

Филмът, който откри фестивала във Венеция тази година - „Паралелни майки“ на Педро Алмодовар също е в програмата на кинофестивала. Класикът на модерното кино отново представя необикновена история - за две родилки, делящи една стая в болницата. И двете са сами и бременността им е неочаквана, но приемат съдбата си по коренно различен начин. В образа на едната майка е музата на Алмодовар – Пенелопе Крус, която спечели награда за изпълнението си на фестивала във Венеция, а другата роля е поверена на младата Милена Смит.

В афиша на „Киномания“ е и един от най-силните филми на Венецианския фестивал „Тук се смея аз“ на режисьора Марио Мартоне. Главната роля е поверена на любимеца на Сорентино - Тони Сервило. Той играе великият комик Едуардо Скарпета, чийто пиеси от началото на XX в, както и неподражаемия му актьорски талант, са оказали сериозно влияние върху италианската комедийна традиция.

Дали някое добро дело остава ненаказано, това е въпросът чиито отговор ни дава „Герой“ на режисьора на „Всички знаят“ Асгар Фархади, който спечели за филма си Голямата награда на журито в Кан. В центъра на завладяващата психологическа драма, изпълнена с етични дилеми, е калиграфът Рахим, който влиза в затвора за неизплатен дълг. Точно по време на 2-дневния му домашен отпуск приятелката му намира чанта с пари, която би решила проблемите им. Но Рахим решава да върне парите, превръщайки се в герой за обществеността, от което произтичат куп интересни събития и обрати. „Герой“ засяга много теми, включително тази за ролята на социалните медии в живота ни.

Отличен с награда за женска роля в Кан за актрисата Ренате Рейнсве - „Най-лошата личност на света“ на Йоахим Трир, е сред другите свежи предложения на „Киномания“. В центъра на сюжета е Джули, млада жена в началото на 30-те, която изживява екзистенциална криза, лутайки се между кариерата си и романтичните си избори. Улавяйки вярно душевността на днешните 30-годишни, филмът има потенциал да се превърне в култов за младата публика.

Шансът да покаже тези нови, награждавани и харесвани филми „Киномания“ получава благодарение на партньорството си с някои от водещите български кинодистрибутори – Бета Филм и Форум Филм, съобщиха от пресцентъра на НДК. 

„Киномания“ се реализира с подкрепата на Министерство на културата. „Киномания“ е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична община. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама