Масови проевропейски протести в Полша

09:55, 11 окт 21 / Свят 25 2096 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Над 100 хил. души демонстрираха в Полша в подкрепа на членството на страната в Европейския съюз. Това стана, след като в четвъртък полският Конституционен съд постанови, че части от европейското право са несъвместими с националната конституция - нещо, което предизвика опасения, че Полша може да напусне блока, предаде „Ройтерс“.

Политици от целия ЕС казаха, че са смаяни от това решение, което подкопава правния стълб, на който се крепи 27-членният съюз. В петък полският премиер Матеуш Моравецки от управляващата националистическа партия „Право и справедливост“ (ПиС) увери, че страната му иска да остане част от блока.

Днес обаче в над 100 града в Полша, както и на няколко места в чужбина, по данни на организаторите бяха проведени демонстрации в подкрепа на членството в ЕС. Между 80 и 100 хил. души се събраха само в столицата Варшава. Те развяваха полски и европейски знамена, скандирайки „Оставаме!“ и „Брекзит не може да се случи тук!“.

Политиката на ПиС застрашава бъдещето на Полша в Европа, предупреди лидерът на основната опозиционна сила - либералната партия „Гражданска платформа“ (ГП) - Доналд Туск. Бившият председател на Европейския съвет говори пред множеството, събрало се пред Кралския замък във Варшава. „Знаем защо те искат да напуснат (бел. ред. - ЕС)... за да могат да нарушават демократичните правила безнаказано“, каза Туск. Сред ораторите на демонстрациите в редица полски градове бяха опозиционни политици, активисти и хора на изкуството. При излъчването на репортажа за демонстрациите на държавната телевизия, обвинявана от критици, че обслужва правителството, отдолу бе написано: „Протест срещу полската конституция“.

Десните популистки правителства в Полша и Унгария са във все по-обтегнати отношения с Европейската комисия заради въпроси, вариращи от правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация до независимостта на съдебната система, отбелязва „Ройтерс“, цитиран от „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама