Михайлов си писа „отличен“, корупция в родния футбол нямало

19:18, 10 окт 21 / Спорт 25 1937 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Отличен 5,67. Такава средна оценка на своето над 16-годишно управление постави президентът на Българския футболен съюз (БФС) - Борислав Михайлов. Той гостува в предаването 120 минути” по bTV два дни преди извънредния конгрес на родната футболна централа. Михайлов, който е кандидат за пети пореден мандат, заяви, че БФС е прозрачна организация, а корупция във футбола ни няма.

„Работата си по справянето с развитието на българския футбол оценявам с пет, шест за прозрачността на БФС като организация и шест за справяне с корупцията в българския футбол, защото такава няма“, каза Михайлов.

Не ми хареса мачът с Литва, но има и такива. Когато гледаш такъв мач, не е приятно, но така или иначе президентът на БФС и изпълнителният комитет са длъжни да осигурят условията за провеждането на тези двубои, подготовката. Дали са 16 години или са 2 - това няма никакво значение. Треньорите се сменят, поколенията се сменят. В момента има смяна на поколенията. Разчитам треньорът да сглоби състава, че да могат да се борят за класиране на голямо първенство.", така той коментира разгорма на националите от аутсайдера Литва в квалификаците за Мондиал 2022.

Aутсайдерът Литва разби „лъвовете“ с 3:1

Имаше момент, в който съм си казвал стига толкова” - и аз го усетих, и с външна помощ си подадох оставката преди година и половина. Видях през това време грешките си и видях, че мога да помогна на футбола. Хората, които ще бъдат в залата на конгреса знаят какво съм и сме направили. От другата страна виждаме агресивно поведение - говори се навсякъде, че трябва промяна. Но дали е за по-добро или е стани да седна?”, каза още той.

Уставът на БФС не е направен за Боби Михайлов, а се решава на конгреса. Ако се реши, че трябва да е два или три мандата, ще има промяна. Аз не се връщам като самоцел, а за да има спокойствие във футбола, а не спор и подобно държание с вадене на компромати между колеги”. Не работя без пари, но е за доста по-малко от някои треньори. Заплатата е това, което е гласувал изпълкомът", коментира Михайлов.

За забавения строеж на базата в „Бояна“ 

Михайлов коментира и разкритията за забавяне на строежа на базата в „Бояна“ през 2013 г., станало повод за кореспонденция между него и тогавашния президент на УЕФА Мишел Платини. Изтекли към Международния журналистически консорциум (OCCRP) документи от УЕФА уличават в нередности президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов.  

Кун разкрива и за два проблемни случая с изразходването на средства на УЕФА. Според първия Михайлов е искал 500 000 швейцарски франка от програмата Хеттрик, за да закупи автобус за националния отбор, но цената е била твърде висока и от УЕФА са отхвърлили финансирането на покупката.

Във втория случай от УЕФА са били готови да отпуснат 1 милиона швейцарски франка за изграждането на 40 тренировъчни терена, но Михайлов е искал да използва друга фирма, която да построи 30 терена за 900 000 швейцарски франка. Кун споделя, че е трябвало да бъде доста категоричен в разговорите си с Михайлов, че УЕФА няма да приеме нищо по-малко от изграждането на 40 игрища.

„Футболният съюз тегли кредит за пет милиона лева, който трябва да се върне за пет години. Имаше обаче нещастен случай с шефа на програмата на УЕФА. Последва проблем с изплащането на сумите, спечелени от нас. Тогава заложихме тази ипотека, заложихме и това бъдещо плащане. Банките бяха консервативни и освен сумата от УЕФА, която заложихме, искаха и сграда. Затова трябваше да ипотекираме сградата. През 2019 г. е изплатена, от 2020-а сградата е напълно собственост на БФС“, обясни Михайлов.

„Писмото от Мишел Платини? Това писмо на Платини е в отговор на мое писмо. През 2012 г. бяхме одобрени за изграждане на тази база. През 2012-а получаваме разрешително за строеж. Ако сте чували Боянските баби, имаше три дела, спечелени от държавата. Инвестицията е на Футболния съюз чрез УЕФА и ФИФА. Платини пита защо се бави строежът, защото започваме уреждане на документацията през 2013 г. Строителството започва 2014 г. Тази земя е публично-държавна собственост. Делата се водеха от инвеститора и държавата. Това писмо е за подпомагане българските власти на всякакво ниво да се завършат всички проблеми с документацията“, обясни Михайлов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама