11% от младежите у нас са с диагностицирано психично разстройство

18:00, 10 окт 21 25 1852 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

1 от 5 смъртни случая сред тийнейджъри на възраст 15-19 години в ЕС е причинен от самонараняване, показват данни на Регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия. Самоубийството е втората най-честа причина за смърт сред подрастващите в тази възраст в Европа. В същото време 9 милиона подрастващи
на възраст 10-19 в Европа живеят с психично разстройство според новия глобален доклад на УНИЦЕФ „Положението на децата по света 2021“.

Данните за България показват, че 11% от момичетата и момчетата във възрастта 10-19 години са с диагностицирано психично разстройство. В световен мащаб само около 2% от бюджетите на правителствата за здравеопазване се харчат за психично здраве, а пропуснатите ползи за икономиката заради несправяне с психичните разстройства на младите хора в глобален план възлизат на 390 милиарда долара всяка година, изчислява Лондонското училище по икономика в доклада на УНИЦЕФ.

Изследване на УНИЦЕФ България от 2020 г. показа, че в ситуацията на извънредно положение заради COVID-19 тийнейджърите в България изпитват много повече негативни емоции. Четири пъти повече е изживяваната самота, три пъти са нараснали гневът и раздразнението, двукратно се е увеличил страхът.

В Световния ден на психичното здраве, УНИЦЕФ България започва национална кампания в подкрепа на
психичното здраве на децата и младежите „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“. Целта на кампанията на УНИЦЕФ е да повиши информираността за важността на психичното здраве, да разчупи стигмата около тази тема в обществото и да предложи решение – създаване на онлайн платформа за самостоятелна грижа за
психичното здраве, която включва стратегии за справяне и устойчивост.

Всеки може да подкрепи създаването на платформата чрез дарение към УНИЦЕФ по следните начини:

  • онлайн на dari.unicef.bg
  • месечни дарения чрез SMS от 5 или 10 лв. с изпращане на SМS с текст 5 или 2х5 на номер 1021. ДДС и такси не се начисляват на абонатите на всички мобилни оператори.
  • по банков път на  дарителската сметка на УНИЦЕФ България: IBAN
    BG34RZBB91551065034919.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама