ГЕРБ и Герджиков биха подкрепили Панов на втори тур

12:06, 09 окт 21 / Политика 25 1678 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ако на втори тур на президентските избори един срещу друг се изправят Лозан Панов и Румен Радев, ГЕРБ и проф. Анастас Герджиков биха поскрепили кандидата на „Правосъдие за всеки“. Тази теза лансираха самият Герджиков и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, които имаха медийни изяви по едно и също време в БНТ и bTV.

Румен Радев е опасен за демокрацията

Румен Радев е опасен за демокрацията, обяви Томислав Дончев в ефира на bTV. Според него вътрешният министър Бойко Рашков е част от предизборния процес и участието му е фокусирано върху това да навреди основно на ГЕРБ. „Понасяме вреда от изказванията му. В момента президентът е едноличен господар на всички служби“, посочи Дончев. 

Според него две са причините партиите да не излъчват лидерите си за участие в изборите за държавен глава. „Такъв е форматът, когато действащият президент работи с инициативен комитет и се опитва да излезе от партийната конюнктура - това е тактика на изборния процес Концептуалната причина е, че партийният кандидат би излишно партизирал вота, а на президентски избори най-малко имаме нужда от това. В доброто старо време това беше чисто политическа битка, но обществените очаквания и конституционният замисъл е президентът да се стерилизира от политическите си емоции щом бъде избран“, коментира Дончев.

По думите му целта на ГЕРБ е да завърши поредният цикъл на политическата омраза, която вдига партии, а после се вижда, че те не могат да вземат решения, полезни за хората. 

Панов отстоява върховенството на закона

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков обяви, че на втори тур би дал гласа си за Лозан Панов, защото имали поне една обща цел - върховенството на закона.

Според Герджиков включването му в предизборната надпревара вече има положителен ефект, защото президентът Румен Радев е сменил тона и поведението си. Като основна разлика между двамата Герджиков открои "рязкото отношение към отделни личности и партии", което е присъщо за действащия президент, но не и за него самия.

„Необходимо е да намерим друг начин да говорим помежду си. Той не може да бъде начинът, в който само заклеймяваме противника отсреща, човекът отсреща изобщо не трябва да бъде противник и опопнент, той трябва да е партньорът, с който работим, дори едните да са управляващи, а другите опозиция“ , допълни професорът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама