Има сделка за 15% минимален корпоративен данък по света

10:09, 09 окт 21 / Свят 25 1574 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Договорено е глобално споразумение за 15% минимален корпоративен данък, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Ройтерс. Целта е да бъде прекратена практиката големите компании да укриват данъци или да избягват тяхното плащане.

Споразумението трябва да сложи край на започналата преди четири десетилетия надпревара между страните да привличат инвестиции и работни места, като ги облагат с минимални данъци.

Решението ще бъде представено на срещата на финансовите министри на Г-20 във Вашингтон на 13 октомври, след това на срещата на върха на лидерите на групата в Рим в края на месеца, предаде bTV.

В момента много големи корпорации декларират печалбите си в държави с ниско данъчно облагане като Ирландия, независимо че те реално са в резултат на дейност в други страни. Проблемът стана особено належащ с възхода на технологични гиганти като Гугъл (Google) и Фейсбук (Facebook), които лесно могат да правят бизнес навсякъде.

Преговорите продължиха четири години. Те получиха импулс от икономическата криза, предизвикана от пандемията от новия коронавирус, както и от подкрепата на президента на САЩ Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари.

По оценки на ОИСР минималният корпоративен данък ще осигури на държавите допълнителни приходи в размер на общо около 150 милиарда долара годишно. Освен това над 125 милиарда приходи от данъци ще бъдат пренасочени към страни, където големите мултинационални корпорации в действителност са извършили съответните дейности.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама