Спомен за оптимиста, който направи детството ни по-красиво

07:35, 26 сеп 22 25 2965 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

„Родна реч, омайна, сладка, що звучи навред край мен; реч на мама и на татка, реч, що мълвим всеки ден“.

„Бяла, спретната къщурка, две липи отпред. Тука майчина милувка сетих най-напред“.

Едва ли има българин, който да не е чувал стихчетата за родната реч и родната стряха, а много от нас дори са ги учили наизуст в училище. Много поколения израснаха и с писмата на Патиланчо до неговия приятел Смехурко, както и със строгата, но любяща баба Цоцолана. Няма как споменът за детството, който тези стихчета и герои създават, да не предизвика добродушна усмивка на лицето.

А днес имаме причина да си спомним за тях и за невероятния оптимист с душа на дете, който прави детството на всички българчета по-красиво – Ран Босилек. Той е роден на 26 септември 1886 г. в Габрово.

Генчо Негенцов, както е истинското име на писателя, е поклонник на българския фолклор, като смята, че децата трябва да бъдат въведени постепенно в сложността на живота и човешките отношения още от ранна възраст. С цялото си творчество той цели да изгради у тях ново етично и морално отношение към всичко, което ги заобикаля. Стремежът му е да втълпи високи трудови и нравствени добродетели, както и да запали искрата на обичта към всичко родно.

Чрез литературата Ран Босилек иска да предаде лесно и интересно на българчетата представата за добро и зло, както и да създаде култ към искреността, честността и добротата. Иска да утвърди у детските глави оптимистично отношение към света, което по-късно да ги направи по-добри хора и по-добри граждани на обществото, от каквито България неизменно се нуждае.

Едни от най-известните и обичани детски произведения са именно дело на Ран Босилек. Освен стихотворенията „Родна реч” и „Родна стряха“, които вече споменахме, няма как да не си спомним например и за обичаното от малки и големи „Я кажи ми, облаче ле бяло“. А сред най-прекрасните приказки, с които със сигурност ще продължат да израстват нашите деца, са „Бързата работа“, „Неродена мома”, „Златно птиче”, „Таралежко” , „Клан – недоклан” и „Косе-Босе“.

Името на Ран Босилек е записано със златни букви в историята на България. Той ще остане завинаги в сърцата на българите със своята обич към децата и високата си нравствена съвест. С неговите детски творби ще израснат още много поколения.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама