Какви са симптомите на пост-ковид състоянието?

19:30, 09 окт 21 25 2155 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За първи път Световната здравна организация (СЗО) въведе определение за „пост-ковид състояние на пациента“, наричано още „продължителен COVID-19“ и „дългосрочен COVID-19“. 

В публикуван днес бюлетин се обяснява, че симптоми като умора, задух и когнитивна дисфункция, които се появяват три месеца след началото на заболяването, продължават поне два месеца и „не могат да бъдат обяснени с алтернативни диагнози“. Експертите подчертават, че симптомите могат „да започнат да се проявяват отново след възстановяване от остър COVID-19 или да продължат след първоначалното заболяване“. Освен това те могат да се променят с течение на времето, да намаляват и увеличават или да изчезват и да се появяват отново.

Как да преодолеем пост-ковид синдромите?

От СЗО уточняват, че дадените от експертите определения „варират“ и това затруднява „изследванията и разработването на клинична политика“. Именно затова 17 експерти от работната група на СЗО са провели широки консултации, в които са участвали професионалисти, пациенти и служители на организацията, за да предложат консенсусно определение. А резултатът от работата довел до извода. 

Хроничната умора трябва да се лекува

Според експертите повечето пациенти след „остър COVID-19“ се връщат към нормалния живот, но друга част от преболедувалите се оплакват от здравословни проблеми. Точното съотношение между едните и другите не е известно, но, според получените резултати от проучването, около 10-20% от пациентите с COVID-19 се сблъскват с тези симптоми в продължение на седмици и месеци след острата инфекция със SARS-CoV-2, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама