15 г. по-късно: Все още не е известен поръчителят на убийството на Политковская

15:11, 07 окт 21 / Свят 25 1750 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Навършват се 15 години от смъртта на една от най-известните журналистки в съвременнa Русия Анна Политковская. През 2014 г., 8 години след убийството, съдът изпрати извършителите и организаторите на престъплението в затвора. Но търсенето на поръчителя на престъплението не е стигнало до никъде, пише ВВС. Разследването наближава границата от 15 години, когато изтича давността за организиране на поръчково убийство.

Журналистката бе убита пред входа на дома си в Москва през 2006 г. По онова време тя разследваше предполагаеми нарушения на човешките права в Чечения и сигнали за корупция по високите етажи на властта. Исканията на колегите на журналистката от в. „Новая газета“ да се информира за състоянието на разследването относно издирването на поръчителя остават без отговор.

В интервю за RTVi главният редактор на „Новая газета“ Дмитрий Муратов очерта съдържанието на официалното искане, изпратено от вестника през септември до Следствения комитет на Руската федерация. Отговор на това писмо няма. Сега „Новая газета“ подготвя иск към Следствения комитет за нарушаване на правилата за предоставяне на информация в отговор на запитвания в медиите.

Политковская е автор по не една тема, но най-значимият ѝ принос в руската журналистика идва от нейните кореспонденции за втората чеченска война и последващите усилия на Кремъл да затвърди властта в Чечения под контрола на промосковските сили.

Убийството ѝ е организирано и извършено от имигранти от Чечения, които, както установи съдът, са действали срещу възнаграждение, дадено им от подполковник от Московското полицейско управление.

Нишката, свързваща посредника, организатора и извършителите на убийството с клиента, също както преди 15 години, не стига доникъде. Колегите на Анна Политковская и руските правозащитници смятат, че най-вероятната причина за смъртта ѝ са критични и емоционални публикации за случващото се в Чечения.

Към средата на втората чеченска война Политковская вече не беше само журналист, но и общественик. През октомври 2002 г. тя отиде като парламентьор в завзетия театрален център на ул. „Дубровка“ - занесе вода на заложниците, изнесе на улицата исканията на терористите - те очакваха да чуят от президента Владимир Путин обещание за прекратяване на войната в Чечения, припомня bTV.

На 2 септември 2004 г. Политковская отлетя за Беслан, надявайки се да предложи своя план за освобождаване на заложниците в училище номер 1. Тя възнамеряваше да привлече президента на непризнатата Ичкерия Аслан Масхадов за спасяването на заложниците. Но не стигна до Беслан - в Ростов беше свалена от самолета в безсъзнание с признаци на тежко отравяне. Журналистката беше сигурна, че умишлено са я отровили, добавяйки отрова към чая, който е пила на борда, за да се предотвратят преговорите с екстремистите, превзели училището.

На мястото на убийството ѝ - в асансьора на входа на къщата, където живее, са открити четири гилзи и пистолет със заглушител. Изстрелът в главата дава основание да се каже, че става дума за поръчково убийство.

През 2012 г. в случая с убийството се появява голяма нова фигура. Подполковник Дмитрий Павлюченков беше признат за виновен. На първия процес, заедно с Лом-Али Гайдукаев, преди това осъждан престъпник от една от московските престъпни групи, той беше един от основните свидетели на обвинението. Разследване на журналисти от „Новая газета“ обаче даде възможност да се твърди, че и двамата са пряко замесени в организирането на убийството.

През 2014 г. бяха разгледани делата на останалите петима подсъдими, никой от които не си призна за престъплението. Убиецът Рустам Махмудов получи доживотна присъда, същото получи организаторът на групата Лом-Али Гайтукаев. Братята на Махмудов - Джабраил и Ибрахим - получиха 13 и 12 години затвор, бивш служител на московския РУБОП Сергей Хаджикурбанов - 20 години затвор.

При максимално опростяване престъпната схема изглежда така: Павлюченков връчил парите за убийството на Гайдукаев, той събрал група, която да проследи и убие журналиста, стрелял е Рустам Махмудов.

От кого, обаче, Дмитрий Павлюченков е получил поръчката и парите за убийството все още остава неизвестно.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама