Милен Михов е уволнен от ВТУ

18:07, 06 окт 21 / Политика 25 3337 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Вчера от ВМРО обявиха, че издигат доц. Милен Михов и Мария Цветкова в битката за „Дондуков“ 2. От партията изпратиха до медиите кратки биографии на двамата. Михов е представен от ВМРО като преподавател по Нова история във Великотърновския университет, със специализация по темата „Македонски въпрос“.

Днес обаче от ръководството на университета опровергаха това. „С голяма изненада чухме, видяхме и прочетохме, че кандидатът за президент на партия ВМРО Милен Михов е представен като доцент от ВТУ. Истината е, че в момента НЕ работи във Великотърновския университет, тъй като е уволнен дисциплинарно за уронване на престижа на университета. Сред мотивите за уволнението му има такива, от които би следвало да се заинтересува и прокуратурата“, пишат от висшето учебно заведение в позиция, публикувана на сайта им.

ВМРО издига доц. Милен Михов в битката за „Дондуков“ 2

Мотивите за уволнението на Милен Михов са разписани подробно. От ВТУ изтъкват, че Михов е уволнен заради нарушение на Закона за висшето образование в частта му за политическа или религиозна дейност във висшето училище. От ръководството твърдят, е Михов е саботирал работата на Академичния съвет и се е опитвал да провали Общото събрание на университета чрез ръководените от него партийни структури на ВМРО, в частност Студентския съвет.

От позицията става ясно, че Михов е уволнен от университета заради: използване на служебното положение и за възпрепятстване в Комисията по образование в НС решаването на всички въпроси, свързани с ВТУ; за обидни изказвания в НС срещу ректора, ректорското ръководство и ВТУ, за опит да се опетни честта и достойнството на преподавателите в университета.

Според сегашното ръководство като помощник-ректор на ВТУ в периода 2007–2015 г. Милен Михов е отговорен за фактическия фалит на университета (над 6 милиона дълг); за обръчите от фирми, свързани с ВМРО, довели до огромни загуби на ВТУ и участвали във всички строително-ремонтни работи на територията на университета; за подстрекателство и организиране на поредица от запори на сметките на ВТУ (като правило преди големи национални празници и в края на годините) в опит да се създадат проблеми на ръководството на Университета и невъзможност да се изплащат работните заплати.

От ръководството смятат, че Михов се е опитал незаконно да се намесва, в качеството му на народен представител, при образуването и воденето на дела по негови сигнали срещу ректора на ВТУ. Той и лица от ВМРО са създавали проблеми на фирмите, които са се опитали да работят с университета за излизане от кризата.

От ВТУ посочват още, че Милен Михов е организирал поредица от поръчкови проверки, лично и чрез свързани с него лица, по линия на МОН и на финансовото министерство, целящи да попречат на работата на ВТУ и да прикрият следите на лицата, които участваха във фалита на университета.

Михов: Бях репресиран

По-късно с официална позиция, разпространена от ВМРО, излезе и самият Михов. В нея той потвърждава, че е бил уволнен, като сам е съобщил за това във Facebook страницата си. „След 33 години преподавателска и научна дейност в университета за втори път съм отстраняван от един и същи ректор. Първият път бях уволнен и след 2-годишна съдебна борба бях възстановен на работа. Заради мои критични позиции в качеството ми на член на академичната общност, изразени към органите на управление, бях репресиран, заплашван и накрая отново уволнен. Трудово-правният спор вече е в съда. С това на този етап темата за мен приключва“, заявява Михов.

„Според Закона за висшето образование органи на управление на един университет са: Общо събрание, Академичен съвет, Ректор. В Закона не фигурира понятието „ръководство“ и в случая някой се опитва да представи на обществото една всъщност анонимна позиция. Сега съм поставен в случая да коментирам съответната публикация, зад която не стои никой и не мога да потърся юридическа отговорност за твърденията и внушенията“, посочва той.

„По същество позицията не носи никаква стойност поради гореизложените факти. Аз не бих коментирал повече нищо по нея, тъй като по мой сигнал текат проверки от компетентните органи“, каза Михов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама