Иван Иванов обеща да няма твърде голямо поскъпване на тока и парното за бита

16:43, 06 окт 21 25 1878 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов призова да не се вярва на прогнозите, правени в момента, за това с колко ще поскъпнат токът за бита и парното от 1 януари. По-рано днес представител на регулатора коментира пред БНР, че поскъпването ще е поне с 20-30% заради скъпия природен газ и рязкото поскъпване на тока в цяла Европа. Преди ден пък от асоциацията на топлофикациите обявиха, че очакват парното да поскъпне до 50% от началото на идната година.

Компенсации за скъпия ток, само след нова актуализация на бюджета

Иванов, силно подразнен от тези коментари и въпросите на журналисти, свързани с тях, обяви, че никой човек с авторитет с днешна дата няма да прави прогнози на цените за след три месеца при тази динамика на движението им.

„Това не е становище на КЕВР, а на участник в дискусията“, обяви той по адрес на прогнозата, която обяви пред БНР Пламен Младеновски, директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в комисията.

Близо три милиона в ЕС нямат пари за отопление

Ако вчера някой ми бе казал, че днес в Германия токът ще струва 302 евро за мегаватчас, щях да му кажа, че не е добре. Не съм толкова лекомислен да кажа днес прогноза за януари. В момента човек, който иска да бъде с авторитетна позиция, не би трябвало да дава никакви числени стойности и прогнози. Това само може да заблуди българските потребители“, обяви Иванов.

Той подчерта, че регулаторът тепърва започва да търси мерки заради огромното увеличение на цените в Европа, с които да минимизира ефекта върху битовите потребители, така че това поскъпване да не бъде отразено в същата степен в цената за бита. Иванов напомни, че България е единствената страна в ЕС, в която все още има регулирани цени на тока за битовите потребители, и това в момента ги защитава.

Скокът в цената на тока: Ядрото на предизборната кампания

Заявявам категорично, че КЕВР ще предприеме всички възможни мерки, надявам се съвмeстно с правителството, което е във възможностите ѝ, защото има е невъзможни неща, да не допуснем прекалено голямо увеличение на цените. Виждам, че се правят прогнози и за 50% увеличение. Не им вярвайте. Истинските прогнози ще дойдат в началото на декември“, обяви той, цитиран от „Дневник“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:16, 07 окт 21

др.,г-н,молла иванов!време е да се оттеглиш в небитието ,като след себе си ще оставиш споменът за алчността,наглостта и безкрайната си "любов" към народа!
АМИН!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама