Вицепрезиденти с нежни имена

09:00, 06 окт 21 / Политика 25 2711 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Зад всеки успешен кандидат-президент стои една силна жена“ – така би звучала знаменитата фраза в навечерието на предизборната кампания у нас. Българското общество може все още да не е узряло за идеята жена да заеме президентския пост, но няма нищо против до държавния глава да застане дама.

Тези настроения са уловени от водещите партии, пардон инициативни комитети, които заложиха именно на тандем от мъж-президент и жена-вицепрезидент в битката за „Дондуков“ 2.

Ролята на вицепрезидента

Основната задача на вицепрезидента е да замести починал, отстранен или оттеглил се държавен глава – задължение, до чието изпълнение не се е стигало в българската история.

Вицепрезидентът няма собствени фиксирани правомощия, но президентът може да възложи на своя заместник част от своите - назначаване и освобождаване от длъжност на държавни служители, определени със закон; даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него; предоставяне на убежище;  упражняване право на помилване.

Така макар и в помощ на държавния глава вицепрезидентът има по-скоро представителна, отколкото реална роля в политическия живот на страната. Интересен факт е, че България е единствената държава в Европа, която има вицепрезидент и е една от двете парламентарни републики в света (заедно с Индия), които поддържат фигурата му. В останалите страни функциите на държавния глава при негово отсъствие се поемат или в извънредни ситуации се поемат от различни институции – канцлер, председател на Сенат или парламент.

Вицепрезидентът – тайното оръжие в предизборната надпревара

Що се отнася до предизборната надпревара обикновено кандидатите за вицепрезидент остават леко в сянката на основните претенденти за „Дондуков 2“. Подходящата кандидатура за вицепрезидент обаче може да разшири подкрепата за двойката като затвърди или балансира имиджа на „титуляра“. Нищо чудно именно сега дамите в кандидат-президентските двойки да се окажат „тайното оръжие“ на предизборните щабове.

Ето защо решихме да спрем вниманието си върху тях – трите дами, които влизат с най-големи шансове в надпреварата за вицепрезидентски пост. И нека това, че са жени не ви заблуждава. Битката няма да е лесна, защото кандидатурите им са много силни и същевременно изключително различни.

Илияна Йотова – oт журналист до опитен политик

В надпреварата за „Дондуков“ 2 Илияна Йотова разчита на богатия си опит в политиката. Тя вече има един мандат като вицепрезидент зад гърба си и то като заместник на Румен Радев, който остава основен претендент за поста на държавен глава. В този ред на мисли Йотова „служебно“ получава одобрението на поддръжниците на Радев, от чиято сянка тя някак не успя да излезе.

Основен приоритет на вицепрезидента Йотова през изминалите близо 5 години бяха българите в чужбина, но въпреки множеството организирани събития сериозна промяна в тази посока няма – нито има национална политика спрямо тях, нито орган, който да я провежда. Според Йотова това се дължи на „мълчаливия отказ“, който предложенията ѝ срещат от страна на правителство и парламент. Идеята за създаване на Български културен институт в чужбина по примера на „Сервантес“ и „Гьоте“ също е далеч от осъществяване.

По въпроса за българското гражданство вицепрезидентът настояваше знанието на български език да стане задължително условие за получаване на български паспорт, но и тук срещна отпор.

Йотова е сред „най-немилостивите“ вицепрезиденти за последните 20 години. Откакто заема поста е помилвала едва 13 престъпници, при 28 от Маргарита Попова и над 500 души при Ангел Марин.

Преди да седне във вицепрезидентското кресло Илияна Йотова работи 10 години като евродепутат, която се занимава с въпросите на правосъдието, сигурността, човешките права, бежанската криза. Именно комбинацията от „европейски профил“, разпознаваемост и силна подкрепа в БСП наклони везните в нейна полза при търсенето на подходящ партньор на Румен Радев в президентската надпревара.

Преди да стъпи на политическата сцена Илияна Йотова има кариера като журналист. Тя измина пътя от репортер до директор на дирекция „Информация” в БНТ. После оглави пресцентъра на БСП, влезе в ръководството на софийската организация на партията и стана депутат с червената листа.

В предизборната кампания Йотова влиза с желание за постигане на обединение и промяна, както и за повече солидарност и справедливост, без обаче да изпада в конкретика какво точно има предвид.

Невяна Митева – Ново лице за политиката, но не за армията и спорта

Убеждението, че е време за обединение, подтиква в битката за „Дондуков“ 2 да се включи и полк. Невяна Митева, която ще удари рамо на подкрепения от ГЕРБ проф. Анастас Герждиков.

Включването на военен в отбора придава тежест на подчертано академичната кандидатурата на ректор на Софийския университет. Номинирането на кандидат за вицепрезидент с минало във военната служба е чест ход на големите партии спомняме си Пламен Манушев (ГЕРБ), Съби Събев (Реформаторски блок) и Ангел Марин (БСП). За първи път обаче в надпреварата се включва жена с офицерски чин. Несъмнено изборът на полк. Митева е заигравка и с Румен Радев, който в нейно лице среща опонент със силна експертиза в областта на националната сигурност.

Кариерата ѝ в армията започва през 1989 г. като от тогава заема различни длъжности, включително е била председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността.

Една от основателките на Сдружението на жените военнослужещи, полк. Митева се бори срещу дискриминацията в армията и работи за това България да има жена-генерал.

Любопитен факт е, че в миналото полк. Митева е работила като специалист „Връзки с обществеността“ във Военновъздушните сили - пост, който е заемала и сегашната съпруга на президента Румен Радев - Десислава Радева.

Освен с кариера в армията Митева може да се похвали и с постижения в областта на спорта. Едва 18-годишна тя участва в Олимпиадата в Сеул през 1988 г. в щафетата по плуване 4 х 100 м бътерфлай заедно с Таня Богомилова, Бистра Господинова и Наташа Христова. Отборът стига до 6-то място в окончателното олимпийско класиране. Митева плува и на финала на 100 м бътерфлай, но остава дванадесета в света.

Същата година Митева поставя национален рекорд по плуване на 200 метра бътерфлай, който повече от 30 години стои непокътнат. Редът и дисциплината от спорта и армията полк. Митева иска да пренесе и на „Дондуков“ 2.

Мария Касимова – писател, журналист и експерт по етикет

Третата дама, която влиза в битката за вицепрезидентския пост, е Мария Касимова-Моасе. Писател, журналист и експерт по етикет и медийно поведение - тя е човек със силна гражданска позиция, който майсторски борави с думите.

Касимова е работила като журналист в редица български медии, била е редактор на няколко списания и е редовен колумнист в няколко онлайн медии. Работила е като консултант по комуникации, етикет и протокол. Автор е на книги с публицистика и художествени произведения.

Тя е перфектната „половинка“ на издигнатия от „Правосъдие за всеки“ кандидат Лозан Панов. Тандемът им има реформаторски и градски дух и концентрира около себе си хора с либерален дух, затова и съвсем естествено получава подкрепата на „Демократична България“.

Моасе вижда във вицепрезидентския пост „висока трибуна, от която човек може да отправи важни послания и те да бъдат чути от хората". За себе си смята, че би могла да бъде полезна в областта на социалната политика, борбата срещу насилието, образованието и културата, свободата на словото. Наясно е, че не се кандидатира за принцеса, а да върши важна обществена работа.

На финала

Три жени пазят гърбовете на основните кандидати за президентския пост, с това обаче приликите между тях се изчерпват. Всяка от тях има свои приоритети и виждания за ролята на вицепрезидента.

Но не се подвеждайте – ролята им не е да стоят тихо и красиво до кандидат-президентите, а с познанията и експертизата си да наклонят везните в полза на своя отбор. Нищо чудно именно женското присъствие да охлади „мъжките страсти“ и да даде шанс за смислен и конструктивен сблъсък на идеи и политики.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама