Досиетата „Пандора“: Пеевски отрича за офшорките

14:00, 05 окт 21 / Свят 25 2814 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият депутат от ДПС и собственик на медии Делян Пеевски отрече информацията, че е свързан с три офшорни фирми, които не е декларирал в имуществените си декларации като народен представител.

„Разпространената в медиите информация за недекларирани от мен офшорни дружества е невярна, тъй като винаги надлежно и в съответствие със закона съм декларирал пред компетентните органи цялото си имущество“, заяви Пеевски в позиция до медиите във връзка с появата на името му в разследването за офшорни сметки на политици, милионери и лидери от цял свят, станало известно като Досиетата „Пандора“.

Пеевски излезе от Досиетата „Пандора“

Според сайта bird.bg, който е българският участник в международния консорциум на разследващи журналисти, Пеевски е свързан с офшорните фирми Felina Trade & Investment Inc, Verum International Limited и IGWT Limited.

Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни. Отделно, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки. Поради което опитът да се внуши, че има нещо нередно е неуместен и предварително обречен на неуспех“, обяснява бившият депутат, цитиран от БГНЕС.

Пеевски е категоричен, че никога не е бил в несъвместимост за заемана длъжност. Според него случаят за пореден път касае активно мероприятие на кръга Капитал и свързаните с него медии. Според него моментът за тази манипулацие не е случайно избран и някои политици вече удобно се възползват от нея в предизборната си риторика.

Радев: Деянията на Пеевски са по-видими отвън, това не говори добре за нас

Той заявява, че няма никакви притеснения и подчертава, че през годините е бил многократно проверяван по подобни несъстоятелни твърдения“. „Винаги съм бил изряден при декларирането на притежаваното от мен имущество, не съм укривал по какъвто и да е начин доходи, като съм заплащал всички дължими към държавата данъци“, посочва Пеевски.

КПКОНПИ и НАП искат информация по досиетата

Междувременно от НАП и КПКОНПИ обявиха, че са поискали допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването „Пандора“.

От НАП посочват, че могат да образуват проверка или ревизия в случаите, в които има информация за отклонение от облагане или укриване на данъци. От Агенцията съобщават още, че ще сравнят данните по досиетата „Пандора“ с информацията, постъпила по т.нар. международен обмен, при който страната ни получава справки за имущество и доходи на български лица зад граница.

А от КПКОНПИ подчертаха, че е възложен анализ на всички декларации за имущество и интереси (встъпителни, ежегодни и финални), подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, за периода от 2013 г. до настоящия момент. Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление, с информацията, публикувана от bird.bg. и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество. 

Комисията допълва, че такъв анализ ще бъде възложен и при публикуване на допълнителна информация относно лица, заемащи висши публични длъжности, както и при получаване на такава информация в резултат на отправеното запитване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама