Пеевски излезе от Досиетата „Пандора“

20:17, 04 окт 21 / Свят 25 5446 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бизнесменът и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски е един от двамата български политици, които са разкрити в рамките на мащабното разследване Досиетата „Пандора“. Това каза Атанас Чобанов от българския партньор в разследването Bird.bg в предаването “Денят с Веселин Дремджиев“ по ТВ1.

По-късно ще бъде публикувана повече информация. Има средства, които не са декларирани, каза Чобанов.

Пеевски бе санкциониран и по американския закон „Магинтски“.

Чобанов коментира, че сега ще се наложи Пеевски да бъде проверен от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, защото е подал невярна информация в декларациите си.

"Не е проблем, че има офшорни сметки, а че не са декларирани, не са декларирани и активите на тези офшорки, с които трябва да се заеме Националната агенция за приходите", каза Чобанов, цитиран от Mediapool.  

Стотици световни лидери, влиятелни политици, милиардери, известни личности, религиозни лидери и наркотрафиканти са укривали инвестициите си в луксозни жилища, имоти на брега на морето, яхти и друго имущество през последния четвърт век, показа разследването, основано на почти 12 милиона документа от офшорни зони по цял свят, съобщиха световните агенции.

По-рано през деня стана ясно, че са разкрити двама български политици. Другото име още не е публично известно. 174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни.

От българското правителство посочиха, че "първо трябва да проучи информацията и след това със сигурност ще има реакция". 

Световните лидери в Досиетата „Пандора“ 

Според т.нар. Pandora Papers йорданският крал Абдула II е използвал мрежа от офшорни компании, за да натрупа 100 милиона долара в недвижими имоти от Малибу до Лондон.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш - на когото предстоят избори идната седмица, не е декларирал офшорна компания, чрез която е купил имение във Франция на стойност 22 милиона долара.

Семейството на азербайджанския президент Илхам Алиев също е използвало офшорки, за да придобие сгради и имоти в Лондон за десетки милиони.

Руският президент Владимир Путин не е пряко споменат в документите, но чрез сътрудници е свързан с тайни активи в Монако, пише БНР.

В списъка с дялове в офшорни компании или сключвани сделки чрез такива, са още президентът на Украйна - Володимир Зеленски, колегите му от Кипър и Кения. Още от данните - 11-годишният син на президента на Азербайджан Илхам Алииев - Хайдар, е собственик на имоти в Лондон за около 44 милиона долара.

„Имаме имейли, копия на паспорти, банкови извлечения, които показват как президенти, крале, принцеси, милиардери и криминално проявени лица са укривали пари и управлявали парични потоци“, заяви Уил Фицгибън от Международния консорциум на разследващите журналисти, цитиран от БНТ.

Сред споменатите имена фигурира и това на сръбския министър на финансите и бивш кмет на Белград в периода 2014-2018 г. Синиша Мали. Досиетата „Пандора“ показват, че Мали е бил собственик на 24 луксозни апартамента по българското Черноморие в качеството си на директор на две офшорни компании от Британските Вирджински острови.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама