На изпроводяк: Меркел призова Германия да толерира различията

16:37, 03 окт 21 / Свят 25 1669 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Политическите лидери в Германия трябва да преодолеят различията помежду си, но също така и да бъдат отворени за различията в обществото. Такова послание отправи канцлерът Ангела Меркел в може би последната си тържествена реч начело на Федералната република.

Ключови избори в Германия

Напускащата поста след 16-годишно управление Меркел говори в Хале по случай 31-вата годишнина от обединението на ФРГ и ГДР на 3 октомври 1990 г. Също днес започнаха и официалните разговори за избор на неин наследник след вота миналата седмица.

„Трябва да се изслушваме и да говорим един с друг. Имаме различия, но преди всичко имаме и общи неща. Бъдете готови за нови срещи, бъдете любопитни към другите. Разказвайте собствените си истории и толерирайте различията. Това е урокът от 31 години германско единство“, заяви Меркел в посланието си към политиците, които започнаха преговори за съставяне на следващото правителство. 

Фотофиниш: Социалдемократите печелят изборите в Германия с под 2% преднина

На изборите миналата неделя спечелиха коалиционните партньори на Меркел - социалдемократите (СПД). Партията на кандидата Олаф Шолц събра с 25,7% подкрепа, а съюзът на Меркел ХДС/ХСС се срина до най-ниското за всички времена ниво от 24,1% под ръководството на понасящия много критики Армин Лаше. Двете партии започват в неделя преговори със Зелените и либералната СвДП, с които трябва да постигнат споразумение, за да вземе някоя от тях канцлерския пост.

„Понякога приемаме демократичните си постижения твърде леко“, каза още Меркел и поиска от обществеността да „отхвърли радикализацията“, визирайки неонацисткото нападение срещу синагога в града преди две години. „Разнообразието и различието не са заплаха за обществото“, заключи тя, цитирана от „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама