Кирил Петков не е канадски гражданин от 20 август

19:51, 02 окт 21 / Политика 25 2057 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият служебен икономически министър Кирил Петков не е гражданин на Канада от 20 август, съобщиха от политическата формация Продължаваме промяната“, чийто създатели са той и бивпия мнистърна финансите Асен Василев. 

Оттам посочват, че Петков ще представи в изискуемия срок (9 октомври) на Конституционния съд документ, че канадското му гражданство е прекратено. Административният акт, получен по пощата, носи дата 20 август 2021 г. и удостоверява, че към тази дата Кирил Петков не е гражданин на Канада.

Кирил Петков с потвърждение, че вече не е канадски гражданин

Докато бе служебен министър на икономиката Петков настояваше, че отказът от канадско гражданство важи от датата на подаденото заявление пред канадските власти - 21 април 2021 г. „Още на 21 април т.г. Кирил Петков подаде заявление за отказ от гражданство и върна своя канадски паспорт в посолството и, както многократно е заявявал, именно датата на волеизявлението за отказ от гражданство, а не моментът на връчване на административния акт показват неговата воля“, се посочва и в съобщението на „Продължаваме Промяната“.

Политици по харвардски: Мисия възможна

Припомняме, че КС бе сезиран от ГЕРБ, след като от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ разгласиха информацията, че Кирил Петков има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Указът на президента Румен Радев за назначаване на служебно правителство бе издаден на 10 май 2021 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама