Музей плати 84 хил. долара за … празни платна

20:10, 30 сеп 21 / Култура 25 2615 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Парите в днешно време се ползват за създаване на модерно изкуство. Това се случи и с датски музей, въпреки че кураторите не очакваха точно това. 

За 84 хиляди долара музеят получи две празни платна.

Автор на модерното изкуство е художникът Йенс Хаанинг, който взел парите и след известно време пратил празните си платна. Хаанинг обяснява, че празните платна представляват ново произведение на изкуството - озаглавено „Вземи парите и бягай“, което е своеобразен „коментар за ниските заплати в страната“. Това е съвсем различно от кражба, в която го обвиняват от музея.

От ръководството на музея за модерно изкуство Кунстен в Олборг обаче не са доволни от това обяснение. Това не им попречило да изложат на показ двете платна, като част от своята изложба, наречена Work It Out, която изследва връзката на хората с работата.

Хаанинг е взел парите по споразумение с музея, в което се казва, че е галерията му ги дава, за да може да ги вложи в репродукция на по-ранно произведение на изкуството. Художникът е искал да представи две платна - едно малко и едно голямо, за да илюстрира разликата в средните годишни доходи в Дания и Австрия.

Творецът е изпратил два големи сандъка в музея. „Всъщност се смях, когато видях как служителите разопаковат празните платна“, коментира изпълнителният директор на Кунстен Ласе Андерсън. Той добави, че се е досетил, че може нещо да не е наред, когато Хаанинг им казал заглавието на произведението си.

В крайна сметка след заплаха от съд музеят и художникът подписват нов договор, според който артистът ще достави произведения и ще върне 84-те хиляди долара. Крайният срок художникът да изпълни задълженията си е 16 януари, пише БГНЕС. 

Хаанинг е известен с провокативните си творби художник в Дания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама