Гешев поиска да има закон за лобизма 

19:30, 30 сеп 21 / Политика 25 1791 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Главният прокурор Иван Гешев се обяви за приемането на закон за лобизма, „за да се спре практиката депутати, които преди това са били адвокати на подсъдими, да променят законите в тяхна полза“. 

„Да си адвокат на обвиняем пред Специализирания съд, да станеш депутат и да промениш закона в интерес на лицата, които защитаваш … Да, лобизмът е законен в България. Дали е морално? Да си отговорят българските граждани. В много държави от Европейския съюз, да не кажа във всички, това не може да се случи“, коментира той пред журналисти в Добрич, където участва в семинар за закриването на специализираното правосъдие.

Прокурорската колегия защити Вероника Трифонова

Главният прокурор вероятно визира адвоката и депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов. Той оглавяваше комисията за разследване на насилието на протестите и подслушването в 46-ия парламент. Именно тя излезе с препоръка бившият прокурор от специализираната прокуратура и настоящ европейски делегиран обвинител Вероника Трифонова да бъде отстранена.

Хаджигенов: Главният прокурор лъже

По думите му във всички държави има закони, които уреждат тези неща. И даде пример с посещението на шефа на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши у нас. Тогава тя получила протоколни подаръци и попитала на каква стойност са те, защото дори на такова ниво е регламентацията в Европейския съюз. А липсата ѝ в България давала възможност за нерегламентирана дейност.

Малко по-късно Хаджигенов му отгорови чрез видео във Facebook. Главният каскет на Републиката смята, че адвокатите не трябва да правим закони, ами може би трябва да оставим фризьорите да ги правят тогава… Главният каскет на Републиката трепери от нас, това е чудесно и означава, че ние се справяме в съдебна зала“, обяви той.

По думите му закриването на спецправосъдието няма да прекрати делата им, а съдебните процеси ще продължат в обикновени съдилища.

Гешев от днес се охранява от НСО

Иван Гешев обяви още, че охраната му от НСО е от днес, а не отпреди няколко дни, както обяви служебният министър Янаки Стоилов. Според него силно преувеличена била информацията за преминаване на служители от Бюрото за защита към НСО, ставало дума за няколко шофьори.

Припомняме, че вчера служебният правосъден министър Янаки Стоилов обяви, че обвинител №1 се охранява от няколко дни от службата и че работещи в Бюрото за защита на свидетели - предимно охранители на Гешев, са преминали на работа в НСО.

„Нормално е, в такава държава живеем. Детската игра „Развален телефон“ много често циркулира и в медиите, и в живота... Дали съм защитен или не едва ли представлява интерес за българските граждани. Никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила. И ще спазя закона такъв, какъвто е“, каза ръководителят на държавното обвинение.

Без да навлиза в подробности, защото е само административен ръководител на държавното обвинение, Гешев съобщи, че прокуратурата разследвала сигналите, които са постъпили от служебното правителство. В следващите дни пресцентърът на прокуратурата щял да ги обобщи и ще представи статистика за това колко са сигналите, на какъв етап от разследването са, кой работи. В нея няма да попаднат сигналите от 46-ото НС и особено тези от комисията на Мая Манолова, уточни Иван Гешев. „Сигурен съм, че прокурорите работят по един стандарт за всички преписки или досъдебни производства“, допълни обвинител №1, цитиран от Offnews.bg.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама