Последен ден на електронното преброяване

09:17, 30 сеп 21 25 1559 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Днес е последният ден, в който можем да се преброим електронно в кампанията на Националния статистически институт. Срокът за попълване на преброителната карта по интернет вече бе удължен до 30 септември заради проблемите в началото на кампанията.

Физическите посещения на преброители обаче ще продължат до 10 октомври.

Как да сме сигурни, че човекът, който звъни на вратата, е преброител?

От НСИ напомнят, че за хората, които се затрудняват има организирани изнесени пунктове, в които всеки може да се преброи.

При електронното попълване на данните човек получава генериран код, който трябва да се предаде на преброителя. Ако кодът все пак не е подаден, не се дължи глоба.

65% от населението вече се е преброило

По данни на НСИ към 6 ч. сутринта електронно са се преброили 2,290 млн., а заедно с преброилите се с преброител общо са над 4,5 млн., което около 65%.

„За непреброяване онлайн няма да има глоба, техен избор е как да се преброят. Санкции ще има за отказ от преброяване чрез някоя от формите“, заяви председателят на института Сергей Цветарски пред Нова телевизия.

По думите му временно присъстващи лица ще бъдат преброени в хотели, хижи и други ваканционни домове.

„Чрез роднини и съседи също хората могат да бъдат преброени на техния постоянен адрес“, обясни той.

Глобата за отказ от преброяване е 160 лв.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама