КПКОНПИ откри нарушения при назначаването на Соня Момчилова в СЕМ

14:41, 29 сеп 21 25 1633 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-новият член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова е била в несъвместимост с длъжността. Това ставя ясно от съобщение на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Към датата на подписване на указа за назначаването ѝ Момчилова е била едноличен собственик на капитала на търговско дружество, установила проверката. По закон за членове на СЕМ не могат да имат такова качество. Три дни по-късно Момчилова е прехвърлила дяловете си на друг човек. Малко по-късно е подписала и декларация, че отговаря на изискванията за поста.

Шефът на правителствения пресцентър отива в СЕМ

„Макар при подаването на декларациите несъвместимостта да е отстранена, към датата на заемане на длъжността тя е била налице“, твърдят от КПКОНПИ.

Оттам са изпратили материалите на президента Радев. Като орган по назначаване той би следвало да предприеме действия по компетентност, заявяват от комисията, пише Mediapool.

От СЕМ обаче отричат да има нарушение. „Соня Момчилова встъпва като член на СЕМ на 5 август 2021 г. Към тази дата тя е заличена в Търговския регистър като собственик на капитала на търговско дружество. При встъпването си в длъжност Момчилова отговаря на изискванията, предвидени в Закона за радиото и телевизията, което е потвърдила с декларация за съответствие“, посочват от Съвета.

Преди да бъде назначена в СЕМ Момчилова бе шеф на правителствения пресцентър. Тя зае позицията след идването на служебното правителство. Проверката на КПКОНПИ срещу нея започна след сигнал на председателя на съвета Бетина Жотева.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:11, 29 сеп 21

Бетина... на нея не й пречеше да назначи някаква земеделка със съмнителна диплома и с неясен медиен стаж. Ама то става така, като срещнеш конкуренцията на неизмеримо по-умен, по-образован и по-талантлив от себе си човек, издигнал се не в резултат на съмнителни връзки , а на личните си качества. Бедна, бедна Бетина, защо не напусна СЕМ, преди да станеш да смях и на кокошките!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама