ББР продаде луксозното BMW на Мавродиев

13:05, 27 сеп 21 / Политика 25 1890 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Луксозният автомобил на предишния главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е продаден за 87 000 лв. Това съобщи пред БНТ сегашният изпълнителен директор на държавната банка Цанко Арабаджиев, без да съобщава името на новия притежател на луксозния автомобил.

Припомняме, че той бе обявен за продажба по предложение на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, като принципал на ББР. Според Петков автомобилът е бил закупен за 200 хил. евро. Автомобилът бе изложен на улицата пред централата на ББР, с табела за продажба. Бившият министър обяви, че началната цена е 95 хиляди лева, но първият търг е бил неуспешен заради неизпълнение на изискването да се явят най-малко двама от кандидатите, внесли депозити. Повторният търг се е провел на 24 септември в ББР. Началната цена е била 85 хиляди лева, а стъпката за наддаване – 1000 лева, става ясно от прессъобщение в сайта на банката.

Още с встъпването си в длъжност служебният икономически министър се захвана с ББР и разкри, че държавната банка, в нарушение на устава си, е предоставила 90% от кредитния си портфейл (1.8 млрд. лв.) на едва 20 фирми. 8 от тях са получили общо 1 млрд. лв. при по-изгодни лихви от тези на търговските банки.

От тези 8 кредита в момента 5 са в гратисен период по главница, т.е. те нямат задължения да плащат главница. От тях 4 са се възползвали от мораториума на БНБ като ковид-помощ и не плащат дори лихви“, обясни новият изпълнителен директор на ББР Цанко Арабаджиев. Според него едва през 2022 г. ще стане ясно дали топ-клиентите на ББР ще са в състояние да обслужват кредитите си, защото тогава започват да изтичат гратисните периоди. Първият гратисен период на един от кредитите изтича през октомври т.г., а засега един от осемте топ-кредита не си изпълнява ангажиментите. „Някои от тези кредити са с много ниски погасителни вноски в началото и чак далеч в бъдещето ще стане ясно дали кредитът ще бъде възстановен, или не“, обясни Арабаджиев.

Новият изпълнителен директор посочи, че с новоназначените членове на борда на директорите и в Надзорния съвет са заварили „отчайвайщо управление“. „Всички контролни механизми на банката бяха изключени - Бизнес звеното, правния отдел, отделите за оценка и управление на риска формално са разглеждали проектите за кредитиране, без никаква критическа мисъл. Създадена е била отлично работеща магистрала за отпускане на лоши кредити в банката“, обясни Арабаджиев. Заварени били и договори с трети страни, изключително неизгодни за банката, както и договори, които са 100% авансово разплатени. „Заварихме и хора, които не би трябвало да са в банката, назначени на огромни заплати, а нищо не правят“, допълни Арабаджиев, без да дава подробности. „Няколко месеца ни трябваха, за да повдигнем завесата, колко е ощетена банката и тоя процес е вече към края си. Имаме много добра представа в момента какво се е случвало в банката, как тя е ощетена. Ще има и сигнали до прокуратурата“, каза още той.

Арабаджиев съобщи, че вече са започнали срещи с някои от компаниите, получили кредити, от които се искат допълнителни обезпечения. По думите му за 2020 и 2021 г. общата загуба на банката ще бъде към 250 млн. лв. „Тази загуба включва провизирането за кредитите, за които се смята, че трудно ще бъдат събрани“, посочи Арабаджиев, цитиран от „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама