Коронавирусът у нас: 213 ваксинирани са се заразили

10:10, 25 сеп 21 25 3025 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

1 904 са новите случаи на коронавирус на коронавирус през изминалото денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 24 200 теста, което означава, че положителните проби са над 7%.

От новозаразените 213 души са напълно ваксинирани, но липсва информация за придружаващи заболявания. От всички нови случаи 341 са в София, следват Пловдив – със 179, и Варна – със 135. В болница се лекуват 4969 пациенти, като новопостъпилите са 635 души, от които 50 са ваксинирани.

През последното денонощие са починали 73 заразени с коронавирус, а като излекувани са отчетени 1709 души.

10 010 дози ваксина са поставени у нас в петък, така броят на хората със завършен ваксинационен цикъл надхвърли 1,3 млн.

Кацаров: Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко, да не умрем

Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко, да не умрем. Хазартно отношение към живота е, ако при тези числа не се ваксинираш. Дори хората само над 60 години да се ваксинират масово, аз съм готов да отменя всички мерки, защото смъртността е там. Смисълът на третата доза е да подобри имунната защита, което да доведе до по-малък брой болни и до по-малък брой починали, прилага се след като са изминали 6 месеца след завършен цикъл на имунизация. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред БНТ.

По думите му присъственото обучение ще продължи до края на учебната година, освен ако не навлезем в тъмночервената зона. „Ако се ваксинираме масово, присъственото обучение ще остане за всички деца. Продължава при децата да протича по-леко заболяването. Относно случаи на смъртност при деца, те са с тежки увреждания“, допълни министър Стойчо Кацаров.

Според него се поставя трета доза на „Pfizer“, защото те са напреднали в изследванията. Министърът отрече да има търговски или политически причини в избора.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Русева 00:53, 26 сеп 21

Пишете само за ваксинираните, че боледуват боледуват по-леко. А ако преболедувалите се разболеят повторно?! Каква е прогнозата? Те защитени ли са от тежко протичане на заболяването?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама