Военното министерство чака прокуратурата, преди да потърси отговорност за падналия МиГ-29

13:13, 24 сеп 21 25 1379 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Трагедията с падналия МиГ-29 и със смъртта на пилота Валентин Терзиев не е заради човешка грешка, а заради загуба на пространствена ориентация от негова страна. Това обявиха военните пред съпругата на Терзиев Димитрина Попова. Тя присъства на повече от двучасов брифинг, на който се събраха военния министър Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров. 

Основната версия за падналия в Черно море български МиГ-29 е среща на самолета с водната повърхност, вследствие именно на загуба на пространствената ориентация от пилота. Това бе записано в доклада от приключилото преди месец разследване на служба „Военна полиция“ по авиоинцидента на 9 юни, станал по време на тактически учения на ПВО и ВВС - „Шабла 2021“.

Именно това твърди военният министър, че е показала и черната кутия. Днес той обяви, че загубата на пространствената ориентация била много сложно състояние на психиката и физиката.  На въпрос каква е точно разликата между пилотска грешка и загуба на ориентация от страна на пилота, военните обясниха: Би било пилотска грешка, ако пилотът осъзнава в каква ситуация е, но не е предприел действия. Според разследващите от военна полиция, до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

Загуба на ориентация е довела до катастрофата с МиГ-29

Авторите на доклада посочват като съпътстващи причини „неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите“, „особености на полетите над море нощем“, както и  „неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака“.

Стана ясно още, че е възможно да се направи проверка и да се търси отговорност и от ръководителите на полета. Военните отказаха да кажат техните имена, като се позоваха на нормативните си документи и на прокуратурата. А служебна проверка спрямо ръководителите на полета и учението щяло да има след като разследването на прокуратурата приключи. „Ясно е записано в закона, че тази проверка се извършва една година след като е констатиран инцидента, но като се водят следствени действия стопира този срок - в момента няма давност. Получихме индикации от прокуратурата, че те не са съгласни ние да започнем служебна проверка преди те са си свършили работата. Възможно е да поискам копия от документите, въпреки че получих индикация, че те не са съгласи за това. За тази проверка няма давност и тя ще бъде извършена“, обяви военният министър Георги Панайотов.

Разчетоха черната кутия на падналия МиГ-29

Съпругата на загиналия пилот попита и откога не е стреляно по мишена нощем, какъвто е случая в Шабла. Военните обявиха, че не помнят, но стана ясно, че такова нещо не е правено от години. Стана ясно и че Валентин Терзиев никога не е извършвал това упражнение. Той е стрелял с ракета нощем, но никога по мишена, обяви военният министър Георги Панайотов. Той и командващият ВВС обаче обявиха, че за тези неща винаги имало първи път. И аз съм правил много неща за първи път, обяви командващият ВВС ген. Димитър Петров, цитиран от „Сега“.

Шефът на авиобаза Граф Игнатиево ген. Николай Русев обяви, че подп. Терзиев е бил много добре подготвен и е стрелял с ракети 5 пъти от 2015 г. насам. Той разкри, че в същата нощ, два часа преди фаталния полет и друг пилот е стрелял по мишена и е изпълнил успешно задачата. Терзиев също е поразил успешно мишената. Военните отбелязаха и че комисията не е открила нарушения в документите и подготовката, които да са допринесли пряко за летателния инцидент. 

Отделът за разследване на авиационни произшествия бил оформил в доклада си още две версии, които биха могли да доведат до инцидента и до трагичната гибел на пилота Валентин Терзиев, но ги отхвърлили като малко вероятни. Първата от тях била отказ на авиационната техника в полет, а втората - разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки, вследствие разрива на ракетата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама