Талибаните подновяват екзекуциите

11:22, 24 сеп 21 / Свят 25 1647 Шрифт:
Василена Йорданова

Талибаните се модернизират, но не се отказват от средновековните методи на наказание и новото правителство в Афганистан ще поднови екзекуциите и ампутациите на ръце. Единственият напредък е, че вероятно тези наказания няма да се извършват публично, както преди. Това казва в интервю за „Асошиейтед прес“ един от основателите на талибанското движение мулла Нурудин Тураби.

В предишното управление на талибаните Тураби беше страховит министър на правосъдието и ръководеше министерството за насърчаване на добродетелите и превенция на пороците. Въпреки че е в списъка със санкции на ООН, Тураби е и в новото правителство, като този път отговаря за затворите.

Стрелба и насилие: Талибаните вече нарушават обещанието си да управляват мирно

„Всички ни критикуваха за наказанията на стадиона, но ние никога не сме коментирали техните закони и наказания. Никой не може да ни казва какви да бъдат нашите закони. Ще следваме Исляма и ще подчиним законите си на Корана“, казва Тураби. Неговите възгледи показват, че лидерите на движението остават дълбоко консервативни хардлайнери, въпреки че днес гледат по-благосклонно на съвременните технологии като видеото и мобилните телефони, коментира „Гардиън“.

По времето на Тураби като правосъден министър светът бе потресен от наказанията, налагани в Кабул - публични екзекуции на стадиона в столицата или на огромния площад пред джамията Ейд Гах пред очите на стотици мъже. Екзекуциите на осъдени убийци обикновено се извършваха с изстрел в главата, като честта се предоставяше на семейството на жертвата, което имаше избор да приеме и кръвен данък, като остави убиеца да живее. За осъдени крадци, наказанието беше ампутация на ръката. За тези, осъдени за грабеж, ампутацията е на ръка и крак. Въпреки че става дума за присъди, съдебните процеси рядко бяха публични, а главната дума в тях беше на ислямските духовници.

Талибаните ще допуснат жените до университетите

Сега Тураби твърди, че делата ще са в ръцете на съдии и сред тях ще има и жени. Основата обаче остава Коранът, а наказанията ще бъдат възстановени в предишния им вид. Рязането на ръце е много необходимо за сигурността, казва Тураби. Според него правителството в момента анализира дали да продължи да прави наказанията публично и ще изработи политика по този въпрос.

В Кабул вече е видно, че новото правителство е възобновило един любим похват за наказание на дребни провинения - публичното изобличаване на нарушителя. Известни са поне два случая в последната седмица, при които крадци на дребно са разкарвани в каросерията на камион с вързани ръце за унижение. В единия случай лицата им са били боядисани, за да ги идентифицират като крадци. В другия стар хляб бил провесен от вратовете им или натъпкан в устата им, пише Сега.

В предишното правителство на талибаните Тураби беше един от най-яростните застъпници на драконовските мерки. През 90-те години той беше легендарен с това, че изтръгваше касетите от автомобилните касетофони и развяваше десетки метри лента от дървета и улични стълбове. 

Сега телевизията, мобилните телефони, снимките и видеото няма да се забраняват, защото те са необходимост за хората и ние гледаме сериозно на този въпрос. Тураби признава, че талибаните виждат в медиите средство за пропагандиране на техните послания. Виждаме, че по този начин можем да достигнем не до стотици, а до милиони хора, казва той. И добавя, че ако екзекуциите отново станат публични, хората ще могат да ги заснемат и да ги разпространяват с превантивна цел.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама