Пътуването до Великобритания - все така сложно

10:00, 24 сеп 21 25 1662 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Девет месеца, след като Великобритания напусна ЕС, въпреки първоначалните убеждения, че почти нищо няма да се промени в изискванията за пътуване, хората продължават да се лутат и да изпадат в патови ситуации. 

В началото на месеца наши читатели ни сигнализираха, че въпреки, че са имали направени PCR тестове с отрицателен резултат, не били приети само защото са ги предоставили под формата на европейски цифров Covid сертификат. От 1 януари тази година Обединеното кралство не е част от съюза и съответно пътуващите до там не могат да се възползват от него. Дори и да съдържа необходимата информация. Така направените PCR тестове от въпросните граждани с отрицателни резултати се оказват невалидни. Само заради самите документи, чрез които са представени.

Патово: Два COVID теста, за да летиш до Великобритания?

От МВнР отговориха на наше запитване, че също получават питания и сигнали от граждани за затруднения поради неизпълнението на едно или друго изискване, въведено от здравните власти там. По думите им най-често те са свързани с недопускане до качване на борда на самолета за Обединеното кралство поради липса на предварително попълнен формуляр за локализация на пътника; отказ за допускане до полет на български граждани, които не предоставят доказателства, че за резервирали и заплатили втори тест, който се прави след пристигането във Великобритания, както и липса на COVID-19 изследвания на пътуващите деца, според приложимите възрастови критерии за двата вида тестване, приложимо към настоящия момент.

Към момента изискванията за влизане във Великобритания за българите са: попълнен формуляр за локализация на пътници 48 часа преди тяхното пътуване, направен тест за Covid-19 до 3 дни (72 часа) преди тяхното заминаване (PCR тест или бърз антигенен). Трябва да направят и още един Covid тест на или преди втория ден след пристигането.

Covid-19 по света: Ваксинационният сертификат навлезе с пълна сила в редица страни

От външното министерство изрично подчертаха и че всички тези правила се прилагат и за лица, преминали пълен курс на ваксинация (2 дози).

Посочиха, че на този етап съществуват известни отлики между съдържанието на различните COVID-19 дигитални сертификати и необходимите реквизити за пътуване до Обединеното кралство. „Следователно, към настоящия момент цифровият сертификат на ЕС представлява недостатъчно основание за допускане до територията на Обединеното кралство при пътуване от България“. 

Европейската комисия още от началото на юни преговаря със САЩ и Обединеното кралство за признаването и на тяхна територия на Covid-паспортите за пътуващите. Консенсус обаче все още не е постигнат.

Външното ни министерство изтъкна, че поддържа активен политически диалог с Великобритания, който предвижда възможности за сключване на двустранни споразумения в области като социални права, транспорт, туризъм и др. Отбелязаха и че българското посолство в Лондон е положило последователни усилия за премахване на разликата в таксата за работни визи по отношение на нашите сънародници. Очаква се разликата да не се прилага от февруари 2022 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама