Владимир Зарев е новият носител на наградата „Иван Вазов“

09:52, 23 сеп 21 25 1312 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Писателят Владимир Зарев е новият носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов. Отличието му бе връчено от президента Румен Радев на церемония в Народния театър по повод отбелязването на 100-годишнината от кончината на Патриарха на българската литература.

Наградата, учредена от фондация „Основа-та“, за първи път бе дадена на 9 юли 2020 г. по повод на 170-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература. Тогава нейни носители станаха Антон Дончев и Гергина Тончева.

Удостоиха Владимир Зарев с почетния знак „Стоян Михайловски“

За мен е изключителна чест да връча тази награда на български творец, който със силата на своето перо укрепва и разширява българското духовно пространство далеч отвъд Родината“, заяви държавният глава. „Без творчеството на Иван Вазов трудно щяхме да осмислим достойнството да бъдем българи и да говорим роден български език. От перото му се ражда съвременна България“, отбеляза той, цитиран от прессекретариата на държавния глава. 

В приветствието си президентът посочи, че Иван Вазов остава едновременно еднакво недостижим, и в същото време толкова близък за българите и продължава да ни учи кои сме.Животът на Иван Вазов е неотделим от историческата съдба на България. Той е великият поет на българския възрожденски епос с неговите битки и герои, дръзновения и надежди, с крушенията и триумфите, но неизменно с Вазовската надежда в доброто бъдеще на Родината“, отбеляза държавният глава и припомни думите на българския писател: „…Чувствайте и пишете на български. Черпете вдъхновение не от чуждите души, а от българската, от богатата и здрава българска душа“.

Това е една прекрасна, изключително красива и важна за мен награда. Аз съм убеден, че докато съществува българският народ, един от най-великите негови представители ще бъде Иван Вазов“, посочи Владимир Зарев, цитиран от bTV. 

Владимир Пантев, както е истинското му име, е редактор в сп. „Съвременник“ от 1973 г. А първия си разказ печата в сп. „Пламък“. Романите му се превеждат на много европейски езици, а „Разруха“ става бестселър в Германия и САЩ. През 2013 г. TV7 пуска сериала „Дървото на живота“, екранизация по романа „Битието“.

2017 г. Пантев е удостоен с ежегодната Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ „за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности“. През март 2019 г. получава орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама