Простреляха царски орел с 16 сачми

13:25, 22 сеп 21 25 2213 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Една от най-редките и емблематични птици в света - царският орел, е прострелян край Ямбол.

На 20 септември екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) открива птицата, благодарение на поставения й GPS/GSM предавател, в безпомощно състояние. По-късно птицата е настанена в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

След преглед от ветеринарните лекари на Центъра се установява, че орелът несъмнено е жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие, със счупено лява крило, а доказателството за това са откритите, следствие рентгенография, 16 сачми в тялото му.

Според ветеринарните специалисти на Спасителния център, където птицата се лекува, състоянието й продължава да бъде критично. След направената рентгенография сачми са установени из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела.

Сигнал за случая е подаден до всички отговорни институции, включително и до прокуратурата, съобщиха от Зелени Балкани. 

Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Царският орел е един от най-емблематичните видове на българската природа, почитан от предците ни като свещена птица, който прогонва градоносните облаци и спасява реколтата.  В последните години, благодарение на дългогодишни и целенасочени природозащитни усилия, броят на гнездата му в България се увеличи до 46. Загубата дори само на една птица се отразява пагубно на цялата популация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама