113 години независимост: посланията на политиците днес

14:25, 22 сеп 21 / Политика 25 1531 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

22 септември е една от най-важните и паметни дати в българската история. Преди 113 години в Търново е обявена независимостта на България. 

С какви думи се обърнаха политиците към българите днес? Какви послания изпратиха и как казаното от тях кореспондира с политическата обстановка в страната? И въпреки че е празник... нападки към опонентите не липсват. 

„113 години след обявяването на Независимостта на България е добре да не забравяме, че правото да си свободен и независим върви заедно със задължението да си отговорен. Политическата криза, в която ни вкара избраният за обединител, се преодолява именно с отговорност. И днес, когато си спомняме за великото дело на едни силни държавници, призовавам лидерите на политическите партии да се опитат да загърбят егото си и да се поставят на висотата на онези, които почитаме. Защото България има нужда не само от независимост, но и от стабилност и растеж. Вярвам, че можем да го постигнем с разум и диалог. Всичко друго води до задълбочаване на хаоса. А хаосът е в полза само на олигархията и един човек, който реши, че юмрукът му е по - силен от разума!”, написа във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

„Днес празнуваме независимостта на България. Честит празник! Тази независимост, изкована от нашите предци преди 113 години, обаче не би била възможна ако ги нямаше тогавашните духовни водачи на народа. Днес отдаваме почит на един от тези духовни водачи, отишъл си от този свят преди 100 години. Това е Иван Вазов. Животът и делото на Вазов са абсолютното доказателство, че със силата на словото могат да се постигнат много повече победи, отколкото със силата на оловото. А каква по-голяма победа от това да вдъхнеш национално самочувствие, гордост и смелост на целия български народ? Сега България няма духовен водач като Вазов. Въпреки това, ние, като народ, можем да постигнем много - ако препрочитаме Вазов и следваме неговите думи. В романа „Под игото“ Иван Вазов пише следното: „България заслужава да се потрудим за нея“, написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

 „Септември е месец на две велики дати – датите на Съединението и на Независимостта. Българите постигнаха тези две велики победи в своята национална история благодарение на това, че имаха своя национална кауза, свой път, ясна визия, свои идеали: обединението на всички българи в една свободна и проспериращата държава”, написа в социалната мрежа лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. „Защото тогавашните лидери не основаваха политически „проекти“, а следваха идеите си. А зад тях нямаше олигарси или външни сили”.

Затова и днес още по-ясно личи колко празни са всякакви приказки за нови „проекти“ – всичко това е вятър и мъгла. Зад всеки такъв проект стоят нечии икономически интереси – олигарсите просто им разменят ролите спрямо конюнктурата“, заяви Каракачанов. 

 
 

„В Манифеста на княз Фердинанд, прочетен в Търново, пише, че България е достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Да, достойна е била тогава, достойна е и сега. Но това достойнство трябва да се доказва всеки ден. И то е задължение най-вече на българските политици. Националният суверенитет и българският национален интерес да ни водят във всяка мисъл и действие. Те могат да бъдат защитавани само от смели държавници дипломати. Компромиси в политиката са възможни, но никога компромис с българския национален суверенитет“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 
 

Наш дълг като общество в настоящето е да изпълним по най-добрия начин завета на нашите предци и да осигурим просперитета на България. Тази нелека национална задача днес минава през преодоляването на сериозни кризи, с които продължаваме да се справяме заедно. В условията на безпрецедентна политическа криза като служебно правителство сме призвани да гарантираме на българските граждани честни и свободни избори. Пандемията продължава да бъде огромно предизвикателство, но съм сигурен, че с общи усилия ще го преодолеем, като имаме отговорно отношение и като се осланяме се на постиженията на медицината. Икономическият подем на държавата също продължава да е ежедневно на нашето внимание, така че в диалог с бизнеса и гражданите да работим за благополучието на държавата. Днес България е свободна, независима, демократична държава и отговорност на всички нас е тя да пребъде“, написа служебният премиер Стефан Янев.

„Днес е денят, в който да си припомним - Независимостта означава воля на един народ, на едно общество, на една гражданска и политическа общност да отстоява своята способност да взима решения за своята съдба. Да отстоява своята пълнота на субектността си. Да отстоява това, че никой не е над нея, че тя поема пълна отговорност за себе си, че тя знае каква е, какви са нейните ценности, нейните цели откъде идва и накъде отива. Това е изключително предизвикателна кауза. Това изисква огромно напрежение на много хора и на техните воли, за да може да бъде постигнато”, заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов в разговор с младежката организация на „Да, България!”.

Христо Иванов посочи, че България днес на хартия е независима държава, равноправен член на международната общност, но припомни, че страната е под наблюдение по отношение на правосъдието си. Той определи това като признак, че „нашите най-близки приятели в ЕС не признават способността на България да носи най-важната част от държавния суверенитет - правосъдния суверенитет”.

 
 
***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама