„Продължаваме промяната“: Петков и Василев търсят „коалиция на почтените“ и дават заявка за управление

12:00, 19 сеп 21 / Политика 25 1381 Шрифт:
Василена Йорданова

„Продължаваме промяната“ – така се казва новият политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Двамата обявиха, че са получили „обаждания от безброй партии“ за сътрудничество, но в момента разговарят със 7-8 за съвместно явяване на предстоящите парламентарни избори под формата на коалиция.

„Никакви пари не даваме на никой и не искаме никой да ни дава никакви листи. Казваме им, че имаме нужда от регистрация, а ние ще се самофинансираме“, категорични са двамата. Сигурни са обаче, че в следващия парламент ще има над 121 депутата в „Коалиция на почтените“, за да има промяна.

Следващото правителство най-вероятно ще е коалиционно, прогнозираха те.

Вие ни познавате – не ни е страх

„Вие ни познавате, не включваме нищо ново искаме миналите 4 месеца да ги продължим в следващите 4 години“, обяви Кирил Петков при представянето на проекта. Той обяви, че двамата с Василев са си поставили и изпълнили 4 цели като служебни министри – да спрат корупцията и кражбите, да освободят малкия и среден бизнес да работи добре и свободно, да привлекат високотехнологични инвестиции, събраните средства да бъдат разпределени така, че да стигнат и до хората.

„Вярвайте ни, защото последните 4 месеца показахме, че имаме смелостта да действаме срещи най-тежките интереси“, добави Петков.

Решението да влязат в политиката дошло след работата им а 46-ия парламент, когато видели желание за промяна и невъзможност за консенсус как страната да тръгне напред и в каква посока.

Промяна за равен старт

„Данъците са достатъчно високи, няма нужда да се пипат нито нагоре, нито надолу. Има достатъчно постъпления, особено ако НАП отиде при големите фирми и си ги събере“, заяви на свой ред Асен Василев.

Той обяви, че държавата има достатъчно пари, но всички контролни механизми са изключени при разхождането на средствата.  „Плащаме тройно и четворно за прости неща. Ако започнем да плащаме истинската цена ще получим процъфтяваща страна, която дава равен старт на всички“, отбеляза той.

По думите му равен старт означава да имаме здравеопазване, при което не налага доплащане за всяка услуга, нито лечени в чужбина. Равен старт означава добро образование  и заетост да има не само в София, а в цялата страна и така хората да не бъдат принудени да се местят в столицата, само за да имат достъп до добри услуги

Без да пипаме данъците, ако прсото си съберем, това което трябва да съберем, сложим си контролните механизми и спрем течовете всичко това може да се случи. Тогава нашите бизнеси ще работят по-добре, а все повече млади хора ще започнат да се връщат в България, посочи той.

„Ако искате – помогнете са се случи, ако не искате – има безброй много партии и всеки може да избере“, заяви Василев.

Договор за почтеност

При представянета на екипа на новия политически формат стана ясно, че част от хората са работили Министерство на икономиката с Кирил Петков през последните месеци. Един от представителите на „Продължаваме промяната” е Деница Симеонова, магистър инженер, която в последните 5 години работи за развитието на предприемаческата среда в България. Сред лицата на новата партия са още бившия зам.-министър на икономиката Калина Константинова и Яна Балникова, която също бе част от екипа във ведомството. В новата партия участва и Даниел Лорел, който е председател на комисията по прозрачност в министерството на икономиката през последните четири месеца.

Асен Василев и Кирил Петков обявиха, че имат три критерия за подбор на хората, които ще участват в новия им проект - да имат добра кариера извън политиката, да не са били в повече от 1 партия преди това и да подпишат договор за почтеност като дадат информация за всичките си финанси и имоти и по този начин покажат, че няма скрити скандали.

Стана ясно, че голяма част от човешкия капитал на новата партия е изграден и от „възпитаници“ на Петков и Василев. Двамата започнали да финансират безплатни курсове към Софийския университет за топстуденти от цялата страна и в различни специалности. За изминалите 14 години сертификат по тази програма са получили над 600 души от всички области на страната.

В проекта ще се включат и съмишленици от целия политически спектър, но не възнамеряват да „крадат“ от чужди листи. „Не е важно дали си от ляво, или от дясно – важно е да си почтен“, обявиха те.

И Петков и Василев ще бъдат в листите за депутати, а средствата, с които ще бъде финансирана кампанията им ще бъдат прозрачни. Те обявиха, че няма да приемат пари от хора, които не харесват. „Искаме да приключим с практиката „инвестираш в политически процеси и след това получаваш държавни пари от поръчки“, добави Кирил Петков.

Подкрепа за втори президентски мандат на Радев

Кирил Петков и Асен Василев бяха категорични, че „Продължаваме промяната“ не е президентска партия. Въпреки това те обявиха, че много харесват Румен Радев заради това, че им е дал пълна свобода на действие в служебния кабинет.

Ето защо те ще го подкрепят за втори мандат на „Дондуков“ 2.

 

Каква подкрепа може да очакват?

Макар и още „нероден“ новият проект получава солидна подкрепа, като социологическите агенции дори му отреждат място в следващия парламент. Очаква се тандемът Петков-Василев да „открадне“ гласове основно от новите партии, като поставя под въпрос влизането на „Изправи се БГ!Ние идваме!“ в 47-ото Народно събрание.

Засега партиите заявяват, че не се страхуват от проекта на бившите служебни министри, но поведението на БСП говори друго. Левицата видя зад него „дългата ръка на Радев“ и опит за откъсване на „жива плът“ от столетницата. Социалистите директно попитаха президента дали подкрепя проекта на Петков и Василев, а лидерът на партията намекна, че „всичко е възможно“ и партийните структури могат да издигнат и други кандидатури за президентския вот. Макар официално БСП да подкрепи Радев и Йотова за втори мандат (малко неохотно и с известно закъснение), официално процедурата по издигане на кандидатура за изборите не е извървяна и тепърва трябва да се финализира.

За възможно сътрудничество с бившите служебни министри пък говорят от „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и дори от „Има такъв народ“, откъдето основно идваха атаките срещу двамата. Преди дни Ива Митева обяви, че ако партията ѝ отново получи мандат за съставяне на кабинет, напред ще излязат хора, които не са толкова конфликтни. А ако „тези млади момчета“ влязат в парламента, от ИТН ще застанат зад тях.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама