„Софийски имоти“ разработва паркинг с 300 места в „Надежда“ и нов спортен парк в „Горубляне“

17:00, 17 сеп 21 / София 25 2587 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В последните години „Софийски имоти“ вече се свързва с най-новия парк в София – „Възраждане”, и с изградения вече аквапарк, а не със скандалния имидж, който дружеството имаше в миналото. „Направихме тази трансформация с много усилия, упорита работа на целия екип и с реализираните с подкрепата на Столичния общински съвет проекти, които са изцяло насочени към това да бъдат в полза на софиянци и да правят столицата още по-красива и зелена“, заяви в интервю за „24 часа“ изпълнителният директор Димитър Шивачев.

За 5 години „Софийски имоти“ инвестира над 15 млн. лв. в облагородяване на цялата зона. Парк „Възраждане“ и едноименният плувен комплекс се превърнаха в предпочитано място за жителите на района и работещите в околността. Паркът е оживена зона за разходки, срещи и игри, а само от началото на тази година при строго спазване на всички противоепидемични мерки комплекс „Възраждане” има над 75 хил. посещения. Друга притегателна точка е водоналивният кът за минерална вода, който е достъпен 24 часа в денонощието“, обясни той.

„Не по-малко значими са и усилията, които дружеството влага в съдебна защита на имотите, които стопанисва. Показателен пример са спечелените дела, с които защитихме терена, върху който след това изградихме разширението на парк „Възраждане“, заяви изпълнителният директор.

„Софийски имоти” помогна да бъдат спасени от застрояване терени в „Младост”, „Лозенец“ и „Подуяне“. Върху терен на дружеството като част от мерките за насърчаване на инвестициите от Столичната община предстои да бъде построено разширение на детска болница. Подпомагаме и изпълнението на програмата на общината за строителство на детски градини - по предложение на кмета на София  Йорданка Фандъкова с решение на СОС през юли от капитала на дружеството бяха извадени 3 терена, на които ще се построи детска градина. Очакваме да приключат градоустройствените процедури, за да предоставим още един терен с площ 10 дка за детска градина в „Младост“, обяви Шивачев.

Вярвам, че с дейността си през последните години доказахме, че сме общинско дружество с потенциал, което реализира полезни за града и хората проекти и това ни мотивира да продължаваме да разработваме нови“, подчерта той.

„В момента работим паралелно по няколко инвестиционни намерения: за изграждане на открит етажен паркинг в район „Надежда“, за създаване на един малък спортен парк със зона за обществено обслужване в квартал „Горубляне“, за реализиране на комплекс със спортни игрища в квартал „Младост”, проучваме и възможностите за изграждане на подземен паркинг в „Лозенец”. Всички тези обекти са върху терени на дружеството, като основната ни цел е тези проекти да допринесат за подобряване на градската среда и условията на живот в тези райони. Първите два проекта вече са в по-напреднала фаза, а другите са на етап градоустройствени процедури и предпроектни проучвания“, обяви изпълнителният директор.

„По инвестиционното намерение за изграждане на открит етажен паркинг в квартал „Надежда“ работим от началото на годината. Районът е предимно жилищен, но към сградите не са предвидени надземни и подземни гаражи, което превръща повечето обществени пространства и зелени площи в места за паркиране. Проектът е с обществена значимост за решаване на един от проблемите, пред които е изправена Столичната община, и с важно въздействие върху създаването на устойчива градска среда. Изготвихме предпроектна концепция в различни варианти, които представихме пред жителите на района, за да ги запознаем с идеята и да чуем тяхното мнение. Съобразихме се с получените препоръки и становища и изготвихме техническо задание. Вече е в ход процедура по избор на изпълнител за изготвяне на технически инвестиционен проект. Планираме паркингът да осигури около 300 места, включително и за зареждане на електрически автомобили, да бъде напълно автоматизиран, а прилежащият терен да бъде облагороден. По проекта за спортен парк в „Горубляне“ също работим съвместно с жители на квартала, които обосноваха нуждата от неговото изграждане. Освен зелените пространства в него ще има няколко зони – за стрийт фитнес, за катерене и за обществено обслужване, алея за ролери, детска площадка и кът за почивка. Изготвихме няколко варианта за разпределение на пространствата, които бяха публикувани на страницата на квартала в социалните мрежи. Съобразявайки се с получените мнения, определихме разположението на отделните елементи, което беше ключово, за да продължим със следващите стъпки, по които работим в момента“, каза още Димитър Шивачев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама