„Галъп“: ГЕРБ отново първи, ИТН - четвърти

12:30, 17 сеп 21 / Политика 25 2061 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС 22,5% от гласовете на пълнолетните българи, БСП – 16,1%. „Демократична България“ – 15,8%, „Има такъв народ“ – 15,5%, ДПС – 11,9%.

Близо над бариерата изглежда са „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ с 4,8%. Под бариерата личат най-вече две формации: „Възраждане“ – с 3,1% и ВМРО – с 2,4%. Това сочи последното проучване на „Галъп интернешънъл“

Отново на поправителен: Какво (НЕ) свърши парламентът?

Снимка: „Галъп интернешънъл“

Изследването няма как да установи недвусмислено подкрепата за тепърва създаващата се формация на Кирил Петков и Асен Василев – тъй като теренът на изследването е преди обявата на намеренията им. Двамата са сред политическите фигури у нас с най-бързо растящ личен рейтинг. При цялата условност на отчитането на лично доверие, при Борисов, например, то е 15,1% (което е исторически минимум за него), докато при Кирил Петков през този месец е 33,8%, което го нарежда сред първите в класацията на най-харесваните политици, оглавявана от Румен Радев (с лично доверие от 65,5% през този месец).

47,1% казват, че със сигурност възнамеряват да гласуват на парламентарните избори. Други 23,8% вероятно биха гласували, но още не могат да кажат със сигурност. Това означава, че вероятно ще гласуват повече от 3 милиона българи, като изследването не отчита гласове в чужбина. Тепърва ще се отчете какво ще е влиянието на провеждането на парламентарни и президентски избори в един и същи ден.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 2 и 10 септември сред 1007 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Асен 08:24, 18 сеп 21

Демократична България ще бъдат трети само ако вземат десетте процента на харвардските министри, иначе няма как да имат този резултат.

2 Маринов 13:08, 19 сеп 21

Не вярвам на тези поръчкови социологически проучвания. А и ДБ тотално разочароваха своите избиратели в последно време, така че няма шанс да достигнат такъв висок резултат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама