Коронавирусът у нас: Девет лекарства стават безплатни от утре

16:45, 16 сеп 21 25 2531 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От утре (17 септември) пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Също така ще има възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки.

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център, обявиха от здравното министерство. 

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

В списъка с безплатни лекарства са включени: Cefuroxime; Azithromycin; Levofloxacin; Enoxaparin; Nadroparin; Bromhexine; Budesonide - Inhalation powder; Dexamethasone; Clopidogrel. 

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

Взрив от COVID-19 в Бургас

Епидемичен взрив от COVID-19 в кабелен завод в Бургас. Към момента са установени шестима заразени, като всички са поставени на домашно лечение.

Първият случай е с оплаквания от 30 август - отпадналост, кашлица, температура. На 1 септември е направен тест за COVID-19, който е положителен. Пациентът е жена на 46 години, която работи в кабелния завод. На 7 септември са регистрирани още два случая на две жени – едната на 53 години, а другата – на 33. На 13 септември са регистрирани още два случая. Става въпрос за две жени, съответно на 48 и на 59 години. Последният заболял е на 14 септември – мъж на 44 години. На контактните лица са направени бързи тестове, които са били отрицателни.

В кабелния завод работят 157 души, като само 7-8 от служителите са имунизирани. 

Актуалните данни 

През последните 24 часа у нас са регистрирани 1862 нови случая на коронавирус при 24 745 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 7.5% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Най-много нови случаи има в София - 333, следвaт Варна със 167, Пловдив със 149 и Благоевград със 125. Няма област без новoзаразени, но най-малко са те в Смолян - 13 и Кърджали - 19.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 477 161. Броят на активните случаи расте и към момента е 39 906. Настанените в болници също се увеличават - броят на хоспитализираните е 4 582, от които 396 са в интензивно отделение.

Излекуваните през последното денонощие са 1437 души, така общият им брой достига 417 446.

Жертвите на болестта у нас са общо 19 809, от които 65 души са починали през последното денонощие.

До момента у нас са поставени общо 2 437 295 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 10 285 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са 1 257 214.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама