Каква оценка си дадоха политиците за работата в 46-ия парламент

10:23, 15 сеп 21 / Политика 25 1482 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес е последният ден на 46-ия парламент. Утре държавният глава ще разпусне Народното събрание и ще назначи нов служебен кабинет, а страната отново ще влезе в предизборен режим на работа.

Животът на този състав на Народното събрание бе кратък, но изключително бурен и ще остане в историята не толкова със законотворчеството си, колкото със скандалите, обидите и процедурните миш-маши, които сътвори.

И както винаги на финала е време за равносметка на (не) свършеното. Дори и в последния си работен ден депутатите останаха разделени в оценката за постигнатото и продължиха да прехвърлят един на друг отговорността за провалените опити за съставяне на редовно правителство.

„Има такъв народ“ с критики към ДБ и ИБГНИ

От „Има такъв народ“ за пореден път обвиниха персонално Христо Иванов за разпада на парламента. „Не съм предполагал, че по подобен начин се прави политика. За да няма правителство и този парламент да се разпадне, персонално отговорен е Христо Иванов. Надявам се в другия парламент да се сетят кой е големият враг, а това е ГЕРБ“, коментира председателят на парламентарната група Тошко Йорданов, цитиран от БГНЕС.

Мика Зайкова разкритикува колегите си в парламента, че не са успели да свършат много работа. „Това не е работа, момчета. Трябва да се работи яко, последователно“, посочи тя и добави, че се надява се през следващия парламент „вече да им дойде акъла в глава, да си спомнят в какво са се клели и да заработят“. Все пак тя отчете, че въпреки краткия си живот този парламент е успял да актуализира бюджета. „Ако днес успеем да гласуваме и някой и друг закон, ще бъде полезно“, коментира още Мика Зайкова. 

Според Филип Станев в този парламент са „лъснали много истини“ и са се показали „истинските лица на някои от политическите играчи“. Той обвини конкретно Татяна Дончева, която е показала „как не се прави политика и как се лъже и манипулира“. Ще е необходим компромис и здрав разум и да не се раздават лични нападки, а да се свърши истинска работа, каза още Станев пред БНТ.

ГЕРБ обвини партиите на протеста в бягство от отговорност

Според Тома Биков от ГЕРБ причината да няма кабинет е, че т.нар. партии на протеста нито са в състояние да водят преговори, нито да очертаят някакъв позитивен дневен ред пред обществото. Според него провалът на парламента, това е симптом за тежката политическа криза, започнала от предишния състав на Народното събрание.

„Партиите на промяната не искаха да запретнат ръкави и да управляват. Управлението не е само да си креслив по медиите, трябва да взимаш и важни решения“, коментира на свой ред Александър Ненков пред БГНЕС. Той заяви, че не се гордее нито с 46-ия, нито с 45-ия парламент, тъй като „партиите на промяната“, които обещаваха два пъти да дадат ново начало и нова посока на държавата, не са го направи. „Никой не искаше да се изцапа. Когато управляваш, трябва да бъдеш компромисен, диалогичен...Изведнъж се оказа, че всички са опозиция, което малко трудно се обяснява на гражданите“, коментира Ненков.

БСП: парламентът не беше адекватен на очакванията на хората

Парламентът не беше адекватен на реалния живот, на очакванията на хората, коментира зам.-председателят на групата на БСП Атанас Зафиров. По думите му в този „безплоден парламент“ не са се решили няколко важни проблема за българското общество, основният от които е, че „задкулисието продължи да управлява“. „Самият факт, че втори пореден парламент не може да излъчи правителство, означава, че има група от хора, която има интерес това да се случва“, каза той в ефира на БНТ.

„В това Народно събрание загубихме много време на българските избиратели“, смята колегата му Стоян Мирчев. Той изрази съжаление, че този парламент ще завърши само с трите бюджета от миналата седмица и евентуално днес със Закона за Бюрото за защита на свидетели. „Загубеното време стана заради всички неразбирателства - едни между партиите, второ заради ръководството на този парламент, визирам Ива Митева. Месец и половина ние не създадохме съответните комисии в парламента, за да започнат да се разглеждат вкараните законопроекти. Тези комисии бяха създадени в последния момент и това беше едно голямо загубено време, в което просто изслушвахме министри, но нямахме възможност да правим законодателна инициатива“, коментира Мирчев в ефира на Нова телевизия.

„Демократична България“: има желание за промяна

„Парламентът е жив и това, че имаше толкова бурни дебати показва, че обществото, през своите народни представители, иска промяна. За съжаление, това не може да стане отведнъж“, коментира на свой ред съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

„Не можахме да се мобилизираме, не искам да прехвърлям топката на другия, но в крайна сметка, „Демократична България“ нямаше мандат. Аз останах с впечатление, че колегите от ИТН имаха този шанс, за съставяне на правителство, но сякаш не искаха да го реализират“, обясни ген. Атанасов пред БНТ.

Той изрази надежда в следващото Народно събрание да се стигне до промени в съдебната реформа, защото политиците трябва да отговорят на обществените очаквания.

ДПС: Парламентът не свърши най-важното

46-ото НС не успя да свърши най-важното нещо - да излъчи свое мнозинство, респективно и правителство, което е поредния провал предвид и 45-тото НС, коментира зам. –председателят на групата на ДПС Халил Летифов.

Според него трябва да си изведем поуки, че разделителните линии, които се чертаят от всички институции и политическите партии, не водят до нищо добро.

„Изправи се БГ! Ние идваме“: Парламентът не беше на необходимата висота                                                     

Кратък, емоционален парламент, в който беше нарушен добрият тон - така председателят на парламентарната група на ИБГНИ Мая Манолова описа 46-ото Народно събрание. Според нея този парламент е успял да приеме важни решения – за преизчисляването на пенсиите и увеличение на обезщетението за майчинство през втората година.

За Мария Капон обаче въпреки тези важни стъпки,този парламент не е успял да бъде на нивото и висотата, на която го искат гражданите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама