Партията на министрите няма да повтори царското чудо

11:53, 14 сеп 21 / Политика 25 1874 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Намираме се в уникалната ситуация, в която за шест месеца имаме три парламентарни и едни президентски избори. „Ситуацията е наистина е безпрецедентна. Не са толкова много демокрациите в света, които са я изживявали. Някои виждат раздробеността на парламента като причина да се стигне дотук. Но аз мисля, че основната причина е липсата на достатъчно въображение в политическата класа. Големият въпрос, който трябваше да се реши, и който стои, е: правителство с ГЕРБ или правителство без ГЕРБ. Малцина си дадоха сметка, че това е основният въпрос. Разбира се, сега се заговори за нови политически проекти. Сякаш очакваме да се случи нещо, подобно на 2001 г. – появата на Симеон Саксккобургготски, който спечели с движението си изборите от раз. Само че НДСВ просъществува два мандата. На третите избори изчезна от политическата сцена. Трябва да внимаваме в надеждите си, че отново някой ще дойде като спасител“, заяви в интервю за „Сега“ политологът проф. Антоний Тодоров.

„Разбира се, имаме двама служебни министри, акумулиращи голямо обществено доверие. Те са и критикувани, но това доверие е от значение. Не мога да си представя обаче, че решението отново е нова партия, на която да й връчат управлението. Предпочитам промените да стават в самите партии, дори и в т.нар. партии от статуквото“, коментира той.

По думите му тече борба да се намери виновник, че опцията „без ГЕРБ“ не се състоя. „Всеки гледа да прехвърли вината на другите. Най-голямата отговорност, разбира се, е на ИТН. Поведението им бе такова, че сякаш по никакъв начин не искат да договорят с другите каквото и да е било. Наистина каквото и да е било. Но е факт, че абсолютно всеки направи грешки. ДБ например постави страшно много червени линии, включително с последния мандат – как така казваш, че е технически въпрос кой ще го получи, а веднага след това, че няма да подкрепиш кабинет на БСП. Не може и председателката на БСП преди връчването на третия мандат да изключи всякакви разговори с останалите. Защо, те точно тогава трябваше да бъдат водени? „Изправи се!...“ пък избързаха с анонса служебното правителство да стане редовно, ако мандатът отиде при тях - дори в някакъв смисъл е конституционно нередно това“, обясни той.

Каква подкрепа би получил новият проект на харвардците?

Тодоров не е много сигурен, че ще има партия на Василев и Петков. „Няма много време. До вота на 14 ноември остават два месеца, един до старта на кампанията. Какво могат да направят, освен да заявят политически проект? Но заявяването не е партия, една партия се нуждае от структури. Страхувам се, че двамата се подвеждат, че може да се случи като през 2001 г. със Симеон Сакскобургготски. Ситуацията изобщо не е същата. Такова едно избързване може да им направи мечешка услуга“, заяви той.

Според него вместо нова партия, ще има прегрупиране. „То обаче няма да е съществено. Повече се надявам политическите лидери да си дадат сметка, че трябва да загърбят своето его, да не слагат толкова много червени линии и да започнат сериозен диалог. Иначе е напълно възможно новото правителство да бъде правителство на ГЕРБ“.

„Умните и красивите“ откраднаха шоуто, докато народът им ръкопляскаше

Попитан вижда ли политически инженеринг от президента Румен Радев, политологът коментира: „Не му е лесно на президента. Миналата година трябваше ясно да вземе страна в много остър политически конфликт. Не се бе случвало на друг държавен глава. Обвиняват го сега, че се опитва да направи партия. Мисля, че той вижда печалния опит на другите президенти и бяга от това. Не ми се струва вероятно да насърчава двамата министри. По-скоро той лично ще се опита да разчита на подкрепата на широк кръг от партии“.

Очаква ли ни преобразуване на политическия пейзаж? „Считам, че се задава модел, в който ще има повече парламентарни партии с почти изравнени сили. Това означава, че мнозинства ще се постигат трудно. Те, ако трябва, ще бъдат резултат от дълги преговори. Ще влезем в нидерландския и белгийския вариант. Но защо не? Те са стари демокрации, функциониращи по този начин. Това е възможна перспектива“, каза още Антоний Тодоров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама